Instellingen

'Elfstedenkoorts' bij gladheidsbestrijders: 'IJzel is lastig om te bestrijden'

Een strooiwagen rijdt door de provincie
Een strooiwagen rijdt door de provincie © Jannes Wiersema

Sneeuw, ijzel, vrieskou. Het zijn drukke tijden voor de gladheidsbestrijders. 'Het is een andere reuring en energie. Een soort Elfstedenmentaliteit', zegt Theo Helmus van de gemeente Groningen.

Helmus is coördinator gladheidsbestrijding. Ook voor de verwachte sneeuwval en ijzel van vrijdag heeft hij een plan paraat. Ondanks het feit dat het op de weg rustiger is de dag voor het weekend.

'We zijn de vijfde stad van Nederland, dus hebben ook op vrijdag een hele hoop verkeer.'

IJzel

Medewerkers van gemeente rijden 28 strooiroutes. Vrijdag staat een grote vijand van de gladheidsbestrijders in de weerkaarten: ijzel.

'Dat is lastig om te bestrijden. Je kunt alleen preventief strooien. IJzel is gevaarlijk. Ik zou zeggen: kijk uit!'

Sneeuw

Afgelopen dinsdag was het spitsuur vanwege sneeuwval. De onvoorspelbaarheid van het weer werd hier duidelijk volgens Helmus.

'Alles liep anders. Er zou maximaal 1,5 centimeter sneeuw vallen binnen drie uur. Het begon tegen half vier 's middags te sneeuwen en 's nachts om kwart over drie stopte het.'
'De uitruk zoals we in het hoofd hadden, liep even anders. We hebben tot vier uur doorgewerkt.'

IJzel verwacht

Wie vanmiddag en vanavond de weg op gaat, moet rekening houden met winterse omstandigheden. De ANWB waarschuwt voor gladheid op lokale wegen.

Het KNMI heeft in verband met het winterweer code geel afgegeven.

Volgens weervrouw Harma Boer bereiken sneeuwbuien rond half drie vanuit het westen onze provincie. Dat gaat gepaard met gladheid en slecht zicht. Vanavond gaat de sneeuw over in ijzel en regen.

Bekijk het volledige weerbericht.