Instellingen

Bosker ligt na eerste dag op koers voor prolongatie NK allround-titel

Marcel Bosker, in het zwart-blauwe pak, kan Douwe de Vries in de laatste bocht niet bijhouden
Marcel Bosker, in het zwart-blauwe pak, kan Douwe de Vries in de laatste bocht niet bijhouden © Orange Pictures/Andre Weening

Marcel Bosker uit Groningen voert na de eerste dag van het Nederlands kampioenschap allround schaatsen in Heerenveen de ranglijst aan. Hij werd vijfde op de 500 meter en tweede op de 5000 meter in een nieuw persoonlijk record.

Op de vijf kilometer vocht Bosker een titanenstrijd uit met De Vries. In de laatste rondes toonde De Vries aan net iets sneller te zijn en noteerde een winnende eindtijd van 6 minuten 12 seconden en 47 honderdste.

Schade beperkt

Bosker kon heel lang mee in het spoor van zijn tegenstrever en hield de schade beperkt tot één seconde. Zijn 6.13,45 betekende een persoonlijk record voor de Groninger die zondag op de 1500 meter en tien kilometer zijn leidende positie gaat verdedigen. Bosker heeft een voorsprong van 1,6 seconde op De Vries op de 1500 meter. Vorig seizoen werd Bosker Nederlands kampioen allround.

500 meter

Bosker noteerde op de 500 meter een eindtijd van 36,51 seconden en liet onder andere concurrent Douwe de Vries achter zich die achtste werd. Deze afstand werd gewonnen door Tijmen Snel in 35,75.

Huizinga vierde

Ook Chris Huizinga deed op de eerste dag van zich spreken. De schaatster uit Garnwerd staat na twee afstanden op de vierde plaats. Huizinga werd zevende op de 500 meter in 37,05.

Zicht op podium

Op de 5000 meter viel Huizinga met een tijd van 6.24,28 net buiten het podium op de vierde plek. Huizinga heeft moet op de 1500 meter 88 honderdste van een seconde goed maken op nummer drie Thomas Geerdinck om zicht te krijgen op eremetaal.

WK-ticket

Sven Kramer en Patrick Roest zijn niet aanwezig op dit NK. Naast de Nederlandse titel staat er dit weekend ook nog een ticket voor de WK allround van zaterdag 2 en zondag 3 maart in het Canadese Calgary op het spel. Kramer en Roest hebben hiervoor al een ticket bemachtigd.