Instellingen

'Asbestdump bevestigt beeld van extremistisch verzet'

Het gevonden pamflet bij de asbestdump in Meeden
Het gevonden pamflet bij de asbestdump in Meeden © Gemeente Midden-Groningen
Actievoerders dumpten asbest bij het toekomstige Windpark N33
Actievoerders dumpten asbest bij het toekomstige Windpark N33 © Gemeente Midden-Groningen
Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof zal de recente protestacties van windmolenactivisten mee laten wegen in zijn halfjaarlijkse Dreigingsbeeld Terrorisme in Nederland.
Anonieme actievoerders dumpten in december vorig jaar asbest bij de toekomstige stikstoffabriek in Zuidbroek. Half januari gebeurde hetzelfde bij de toekomstige locatie van Windpark N33, bij Meeden.

'Dit bevestigt ons beeld'

Naast die protestacties claimen dezelfde actievoerders dat meerdere landbouwgronden in Groningen en Drenthe ernstig vervuild zijn. Een woordvoerder van de NCTV laat weten dat die informatie bekend is bij de instantie die dreigingen in kaart brengt.
'De dump van asbest bij Zuidbroek bevestigt ons beeld van extremisch verzet tegen windmolens. We zullen de incidenten in Zuidbroek en het geuitte dreigement over vervuilde landbouwgronden mee laten wegen in ons nieuwe dreigingsbeeld dat we in februari publiceren.'

Zaak voor politie

De NCTV zal naast het monitoren van de protestacties verder geen actie ondernemen.
'Het is een openbare-ordeprobleem. Dat is een zaak voor de politie en de betreffende gemeente.' De politie is inmiddels een onderzoek begonnen naar de asbestdump en de claim van vervuilde landbouwgrond.

Voorwerpen in akkers

Het zou overigens niet de eerste keer zijn dat voor windmolens bestemde akkers doelwit zijn van protestacties. In 2016 en 2017 werden veel voorwerpen in akkers gevonden, bedoeld om machines te beschadigen. Het ging toen volgen NRC om houten palen, zware kettingen en meer dan honderd grote conservenblikken gevuld met beton en ijzeren staven.