Instellingen

Man knijpt keel van zijn ex-vrouw dicht op het strand: 'Je gaat eraan'

Het strand van Ameland
Het strand van Ameland © Falco Ermert/Flickr (Creative Commons)

Een 53-jarige man uit Froombosch die op het strand van Ameland de keel van zijn ex-vrouw dichtkneep, moet als het aan de officier van justitie ligt vijftien dagen de cel in. Ook stapte hij ondanks een verbod dat te doen tóch op de veerboot.

Naast de vijftien dagen celstraf eiste het Openbaar Ministerie (OM) ook vijftien dagen voorwaardelijk. Het OM vond ook dat de man zich moet laten behandelen.   

'Je gaat eraan'

De man ging met zijn ex-vrouw en kinderen op vakantie naar Ameland. Op het strand ontstond onenigheid en ging het mis. Hij greep haar bij de keel terwijl ze in het zand zat en zei: 'Je gaat eraan'. De vrouw deed aangifte. Hij kneep hard, verklaarde de man later zelf bij de politie.

De politie nam hem mee naar het vasteland, waar hij te horen kreeg dat hij voorlopig niet op de boot naar Ameland mocht. Twee dagen later stapte de man alsnog op de boot. Hij werd aangehouden. 

Overmacht

De man gaf aan dat hij wist dat hij fout zat op het strand, en dat hij spijt heeft. De irritaties liepen die dag hoog op, en hij handelde uit emotie. Dat hij weer op de boot naar Ameland stapte, was overmacht. Hij moest zijn sleutels ophalen. Zijn raadsman pleit mede daarom voor een onvoorwaardelijke werkstraf van 40 uur. 

Huiselijk geweld

De officier stipte aan dat huiselijk geweld heftig is voor alle betrokkenen, en vond het kwalijk dat de kinderen er ook bij waren. De man kwam één keer eerder met politie en justitie in aanraking vanwege huiselijk geweld.

De verdachte vond het allemaal nogal overtrokken, zei hij op zitting. 'Ik ben zeventien jaar getrouwd geweest, en daar is echt wel meer gebeurd.' Hoewel hij gescheiden is van zijn vrouw, heeft hij nog steeds contact met haar. Als er geklust moet worden, helpt hij. 

De rechtbank doet op 14 februari uitspraak.