Instellingen

Velgendieven moeten aan het werk

Een velg van een auto (Foto ter illustratie)
Een velg van een auto (Foto ter illustratie) © Jos Schuurman/FPS

Voor de diefstal van dure autovelgen bij autohandelaren in Groningen, Assen en Hoogeveen zijn een 17-jarige Stadjer en een 22-jarige Assenaar bestraft.

De rechter legde de Assenaar een celstraf van 240 dagen op. Hiervan zijn 224 dagen voorwaardelijk. De man hoeft de cel daardoor niet meer in. Hij heeft de straf in voorarrest uitgezeten.

Hij moet van de rechter wel voelen wat hij heeft gedaan en kreeg daarom ook een werkstraf van 80 uur opgelegd. Die straf eiste de officier van justitie twee weken geleden ook.

Minderjarige hulpjes

De man sloeg in juli van vorig jaar toe. Hij kreeg hulp van twee minderjarigen, waaronder een 17-jarige Groninger.

De Assenaar en de Stadjer werden bij een garage aan de Duitslandlaan in Assen op heterdaad betrapt door postende agenten. Bij de aanhouding losten de agenten een waarschuwingsschot.

Medeverdachte onder druk gezet

De minderjarige Stadjer had zes diefstallen op zijn kerfstok en kreeg hiervoor 97 dagen jeugddetentie opgelegd, gelijk aan het voorarrest. Hij moet daarnaast als straf 40 uur werken.

Een derde verdachte, ook een minderjarige, moet later voor de rechtbank verschijnen. De Assenaar en zijn 17-jarige Groningse vriend probeerde deze verdachte als getuige te beïnvloeden. Hier tilde de rechter zwaar aan. 

Schade

De gedupeerde bedrijven liepen voor ruim 50.000 euro aan schade op. Een deel van de ingediende schadevergoedingen werd niet toegewezen, omdat daar wat aan schortte.

De velgendieven moeten er samen voor zorgen dat ruim 10.000 euro schade wel wordt betaald.