Instellingen

Supporters en sponsoren mengen zich in beleid FC Groningen

Supportersgeledingen en sponsoren van FC Groningen willen meer inspraak in het clubbeleid.
Supportersgeledingen en sponsoren van FC Groningen willen meer inspraak in het clubbeleid. © JK Beeld
De belangrijkste supportersgeledingen en een aantal sponsoren van FC Groningen maken zich zorgen over het beleid van de club en willen daarom meer inspraak. Dat blijkt uit een uitgelekt rapport dat is gericht aan de clubleiding en RvC.
Het rapport is in handen van RTV Noord. De rapportschrijvers willen dat de Raad van Commissarissen (RvC), nu aangevoerd door Arie Wink, vernieuwd wordt. De nieuwe RvC moet diverser worden ingevuld dan het in de afgelopen jaren is geweest.

Nieuwe RvC

Net als bij een aantal Duitse clubs is de wens er om als supporters een zetel krijgen in het toezichthoudend orgaan. Daarnaast moeten de commissarissen bestaan uit mensen met voetbaltechnische kennis, een commerciële achtergrond, vastgoedervaring en iemand die zich thuis voelt in financiële cijfertjes.
Ook FC Groningen-trainer Danny Buijs liet zich over de inhoud van het uitgelekte rapport uit.

Kapitaal niet op het veld

De zorgen over het beleid worden onder andere veroorzaakt door een, volgens de rapportschrijvers, opmerkelijke ontwikkeling: de personeelskosten zijn in de afgelopen jaren veel hoger geworden, maar het spelersbudget kleiner. En dat terwijl de begroting in de laatste tien jaar nagenoeg hetzelfde is gebleven.
De organisatie moet op de schop zodat er weer geld vrijkomt voor meer kwaliteit in de spelersgroep, stelt het rapport: 'De focus moet weer op het voetbal komen te liggen.' Ook zijn er zorgen over de weggelopen seizoenskaarthouders: in zeven jaar tijd is dat aantal met zesduizend gedaald.

Meedenken en -beslissen

'We hebben een aantal analyses gemaakt, en denken dat er zaken zijn die beter geregeld kunnen worden in de toekomst. We staan nu nog aan de zijlijn, maar willen heel graag meedenken en -beslissen', zegt John de Jonge, voorzitter van de Supportersvereniging van FC Groningen.
Beleid maken laten we gewoon aan de directie over
John de Jonge - Voorzitter Supportersvereniging
Volgens hem is het niet de bedoeling dat supportersgroepen ineens alle touwtjes van de club in handen krijgen. 'Wij gaan echt niet roepen welke spelers je moet halen. Beleid maken laten we gewoon aan de directie over', geeft De Jonge aan.
'Wel zijn er meer zaken die je kunt afstemmen op wat supporters willen, zoals de horeca of de toestand om het stadion heen. Dat kan allemaal een stuk aantrekkelijker', vindt hij. 

IJzer smeden als het heet is

De supporters en sponsoren zien hun kans schoon nu FC Groningen op zoek is naar twee nieuwe directeuren (algemeen en technisch). Ook in die zoektocht adviseren de schrijvers: zoek een algemeen directeur die een 'verbinder' is en zet daar een technisch directeur met een schat aan ervaring naast.
Donderdag meldde RTV Noord al dat de 34-jarige Wouter Gudde de kandidaat is voor de opvolging van Nijland. De gesprekken zijn nog gaande en hij is nog niet officieel aangesteld, maar het personeel van de club is al ingelicht.

Supporters

Het rapport is ondertekend door de Supportersvereniging FC Groningen, Rolly Side, Supporterscollectief FC Groningen, Ultras Cruoninga en Z-Side. Zij hebben het rapport inmiddels ook openbaar gemaakt. Welke sponsoren zich aan het rapport verbinden, is niet benoemd.
Algemeen directeur Hans Nijland wil op dit moment niet reageren op het rapport.