Veel containers die bij de MSC Zoe overboord vielen zijn stukgevallen

Sonarbeelden in de Eemsgeul en de vaargeul boven Terschelling hebben laten zien dat veel overboord gevallen containers niet heel zijn gebleven. Dat blijkt uit onderzoek van twee bergingsschepen die twee weken geleden zijn begonnen met het bergen van de containers.

Losse objecten worden dezer dagen naar boven gehaald. Het gaat dan bijvoorbeeld om stukken container, delen van auto's en allerlei afval. Daarbij is ook een onderwaterrobot ingezet. De Eemsgeul en de geul boven Terschelling zijn inmiddels bijna helemaal in kaart gebracht.

Logisch

Rijkswaterstaat noemt het overigens logisch dat veel containers niet heel zijn gebleven toen ze begin januari van het containerschip MSC Zoe vielen. Die val was vergelijkbaar met een val van de twaalfde verdieping van een flatgebouw.

Aangespoeld

De berging gebeurt in opdracht van de Zwitserse rederij. Schepen van de berger, Defensie en Rijkswaterstaat brengen de bodem in kaart en speuren naar de containers. De meeste van de bijna driehonderd containers zijn inmiddels gelokaliseerd. Een deel van de inhoud spoelde aan op de Waddeneilanden maar ook het vasteland van onze provincie en Friesland.

Lees ook:

- Containerramp: sonar ziet 1300 objecten op Noordzeebodem
- Berging van containers vordert gestaag
- Alles over de containerramp in ons dossier

Meer over dit onderwerp:
containerramp GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws