Jehovah's Getuigen zien 'hetze' in beschuldiging seksueel misbruik

Het hoofdkantoor van de Jehovah's Getuigen in Emmen
Het hoofdkantoor van de Jehovah's Getuigen in Emmen © Janet Oortwijn/RTV Drenthe
'Wij herkennen ons niet in de hetze die momenteel gaande is tegen ons, alsof wij seksueel misbruik faciliteren of er niets aan zouden doen.' Dat zegt woordvoerder Michel van Hilten van de Jehovah's Getuigen.
Het kerkgenootschap, waarvan het landelijk hoofdkantoor in Emmen staat, reageert bij RTV Drenthe op de beschuldigingen van seksueel misbruik.

Honderden meldingen

Volgens stichting Reclaimed Voices, die werd opgericht om slachtoffers van seksueel misbruik binnen de geloofsgemeenschap een stem te geven, zijn inmiddels meer dan driehonderd meldingen binnengekomen.
'Wij houden geen statistieken bij, maar het aantal dat door de stichting wordt genoemd is wel heel erg veel', zegt Van Hilten. 'Als het zulke aantallen geweest zouden zijn, dan zou het ons wel opgevallen zijn.'
Het beleid van de Jehovah's Getuigen is dat een kindermisbruiker die berouw toont, deel mag blijven uitmaken van de gemeenschap. Wel worden er restricties opgelegd en mag diegene niet meer met kinderen alleen zijn. Toont de misbruiker geen berouw, dan wordt hij direct uit de gemeenschap gezet.

Aangifte doen

Het initiatief om aangifte te doen wordt bij het slachtoffer gelegd. 'Adviseren om aangifte te doen is een groot woord, maar we zullen diegene er wel op wijzen. We zullen iemand er niet van weerhouden noch stimuleren om dat te doen. Dat moet het slachtoffer zelf bepalen. Als het om heel jonge kinderen gaat, dan is het natuurlijk aan de ouders of voogd', aldus Van Hilten.
Op dit moment onderzoekt het Openbaar Ministerie negen aangiftes. Jehovah's Getuigen hebben tot nu toe niet willen meewerken aan het onderzoek.
Reclaimed Voices ontpopt zich tot een schreeuwstichting met tendentieuze stellingname
Michel van Hilten - woordvoerder Jehovah's Getuigen
Van Hilten zegt dat een verandering van het beleid nu nog niet aan de orde is. 'Reclaimed Voices is een stichting die zich ontpopt tot een schreeuwstichting met tendentieuze stellingname. Ook heeft de stichting een stijl van communiceren die niet de onze is en daar houden wij ons verre van.'

Onderzoek

Het hoofdkantoor wacht ook het onderzoek af dat de Universiteit van Utrecht binnenkort gaat doen. 'Daaruit zal blijken wat er aan de hand is en in hoeverre. We zijn altijd bereid ons beleid toe te lichten, dus dat zullen we naar hen toe ook doen', aldus Van Hilten.
Centrale vraag in het onderzoek is hoe de organisatie omgaat met misbruik in eigen kring en wat voor invloed dit heeft op de bereidheid van slachtoffers om aangifte te doen.

'Onveilige situatie in stand gehouden'

Al jaren is er kritiek op het beleid van de Jehovah's Getuigen over de manier waarop de kerkgemeenschap omgaat met seksueel misbruik binnen eigen kring. Uit onderzoek van dagblad Trouw in 2017 blijkt dat slachtoffers het als traumatisch ervaren.
'Daders worden niet aangegeven bij de politie, niet door de organisatie zelf in ieder geval, en daarmee houd je eigenlijk een onveilige situatie in stand', zegt Stadjer Frank Huiting, een van de oprichters van Reclaimed Voices.
Huiting is in zijn jeugd zelf misbruikt door een lid van de Jehovah's Getuigen. 'Ik heb ervaren en gezien dat het een groot, structureel probleem is binnen deze gemeenschap. Ik heb er verschillende gesprekken over gehad met ouderlingen en ambtsdragers, maar er gebeurde niets.'

'Complexe wereld'

'Het wordt gezegd dat het je vrij staat om aangifte te doen, maar de consequenties zijn ook voor jou', zegt Huiting. 'Dus ja, in de werkelijkheid, hoe vrij voel je je om aangifte te doen?'