Instellingen

'Letters mogen wél terug op gemeentehuis Beem'

Het gemeentehuis van Bedum met de letters er nog op
Het gemeentehuis van Bedum met de letters er nog op © APB/Historische Vereniging Bedum

De letters 'GEMEENTEHUIS' mogen wél terug op het gemeentehuis van Bedum. Dat zegt Libau, het adviesorgaan voor cultureel erfgoed in Groningen en Drenthe.

'De gemeente Het Hogeland moet daarvoor wel een vergunning aanvragen en dan de aanvraag laten toetsen door de gemeentelijke monumentencommissie', legt een woordvoerder van Libau uit.

Aandenken

De historische vereniging Bedum en de Bedumer dorpsvereniging willen de antieke letters, die al langere tijd spoorloos verdwenen zijn, graag terug aan de gevel als aandenken aan de goeie ouwe tijd.

Maar de gemeente Het Hogeland wil er niet aan. Zij vindt dat de letters verwarring kunnen zaaien omdat het markante gebouw officieel geen gemeentehuis meer is.

Ook zou het niet mogelijk zijn dat de letters terugkomen omdat het gebouw in 1998 aangewezen is als rijksmonument, zonder letters. Maar volgens monumentenorganisatie Libau kan dat wel degelijk.

'De letters komen niet terug'

'Wij zouden er inderdaad een vergunning voor moeten aanvragen. Maar dat gaan we niet doen. De gemeente heeft andere prioriteiten. De letters komen niet terug', aldus een woordvoerder van Het Hogeland.

Spoorloos

De officiële letters zijn overigens al tientallen jaren spoorloos verdwenen. Niemand weet waar ze zijn. De historische vereniging en de dorpsvereniging willen graag dat er replica's komen van de oude letters. Binnenkort sturen ze een brief aan het college met dit verzoek.