Groningen presenteert nieuwe college

Mattias Gijsbertsen
Mattias Gijsbertsen © Gemeente Groningen
Na twee maanden van onderhandelingen wordt rond het middaguur het nieuwe college van de gemeente Groningen gepresenteerd. Ook zal de coalitie van GroenLinks, PvdA, D66 en ChristenUnie het coalitieakkoord presenteren.
Naar verwachting zal de wethoudersploeg bestaan uit zeven wethouders. Voor GroenLinks gaat het om Mattias Gijsbertsen en Glimina Chakor. De derde kandidaat is nog onbekend, maar de naam van Annie Postma, voormalig wethouder van Ten Boer, wordt vaak genoemd. In mindere mate wordt Mirjam Wijnja, voormalig raadslid van Ten Boer, getipt als mogelijke kandidaat. 

Zekerheidjes

De wethoudersploeg wordt in elk geval verder aangevuld met Roeland van der Schaaf (PvdA), Carine Bloemhoff (PvdA), Paul de Rook (D66) en Inge Jongman (ChristenUnie). 

Puzzel

Vorige week kondigde formateur Mattias Gijsbertsen aan dat de nieuwbakken coalitie bijna tot een akkoord was gekomen. Eerder gedurende de onderhandelingen liet de formateur al weten dat de coalitievorming 'een hele puzzel is'. 
De gemeente Groningen staat namelijk voor een enorme bouwopgave en wil ook flinke stappen maken op het gebied van de energietransitie. Anderzijds moet er ook flink op de portemonnee gelet worden. Tijdens de eerste onderhandeling liet het nieuwe college al wel weten dat het een groenere en socialere weg wil inslaan.