Instellingen

TBS-eis blijft staan in hoger beroep dubbele moord (update)

Verdachte Maikel S. (foto) ontkent tot op heden betrokkenheid bij de moord op Kuster en Griffiths.
Verdachte Maikel S. (foto) ontkent tot op heden betrokkenheid bij de moord op Kuster en Griffiths. © Archief RTV Noord

Maikel S. hoeft als het aan de advocaat-generaal ligt, zes jaar minder de cel in. De eis in hoger beroep is 24 jaar en tbs met dwangverpleging. Eerder werd 30 jaar en tbs gevraagd.

Het inkijkje in de psyche van S. bood geen eenduidige uitkomst. De drie deskundigen waren het niet eens of S. een antisociale persoonlijkheidsstoornis had en of hij een psychopaat was. Over een paar dingen waren de twee forensisch psychologen en de psychiater het wel eens: S. had een fors drugsprobleem ten tijde van de dubbele moord en hij was volledig toerekeningsvatbaar. Daarom adviseerden ze geen tbs op te leggen.

Dubbele moord

S. staat terecht voor de dubbele moord op Gudrun Kuster (66) en Trevor Griffiths (77). Hij bracht hen beiden om het leven in hun eigen woning aan de Oliemuldersweg en de Waldeck Pyrmontstraat. Hij werd in 2016 veroordeeld tot twintig jaar, maar er werd hoger beroep aangetekend.

Opnieuw onderzoek

In april vorig jaar hield het Hof in Leeuwarden de zaak aan. Desiree de Jonge, advocaat van S., vond dat hij opnieuw moest worden onderzocht voordat er uitspraak gedaan kon worden. Het Hof in Leeuwarden ging hiermee akkoord. Dat zorgde ervoor dat de zaak werd aangehouden en nu verdergaat met de besprekingen van de bevindingen.

S. hoorde in de vorige inhoudelijke behandeling een celstraf van dertig jaar en tbs tegen zich eisen. Volgens de advocaat-generaal is S. gevaarlijk voor zijn omgeving.

S. ontkent

S. ontkent elke betrokkenheid bij de dood van de twee. Hij heeft in 2013 ook al eens in het Pieter Baan Centrum gezeten voor observatie, maar weigerde toen mee te werken. Volgens zijn advocaat was dat in april veranderd: hij wilde wel meewerken. Daarom vroeg zij om een nieuw rapport omtrent zijn psychische gezondheid. Het oude rapport uit 2013 was volgens haar niet meer bruikbaar omdat het verouderd was.