Instellingen

Sloot bij nieuwe Togtemaarschool Bedum wordt alsnog gedempt

De sloot waar het om gaat
De sloot waar het om gaat © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord

De voorbereidende werkzaamheden voor de nieuwbouw van de Togtemaarschool in Bedum worden vandaag hervat. Het gemeentebestuur van Het Hogeland heeft na ecologisch onderzoek besloten dat de sloot aan De Vlijt, waar veel om te doen was, toch kan worden gedempt.

De gemeente legde de demping onlangs stil omdat de provincie - na aandringen door twee buurtbewoners - vond dat er ecologisch onderzoek in en om de sloot moest worden gedaan.

Volgens de omwonenden zaten er beschermde planten en dieren in de sloot, zoals krabbenscheer. Die waterplant is essentieel voor de voortplanting van de groene glazenmaker; een beschermde libellesoort.

Geen bedreigde planten en dieren

Uit onderzoek door een extern bureau blijkt nu dat de plant hoogstwaarschijnlijk niet in de sloot voorkomt. De provincie kwam eerder al tot dezelfde conclusie. Ook zitten er geen andere bedreigde plant- en diersoorten in de sloot, concludeert het onderzoeksbureau.

Volgens de gemeente kan daardoor het werk worden hervat. Het Hogeland erkent een fout te hebben gemaakt door geen ecologisch onderzoek te doen naar de sloot. Op de locatie van de nieuwbouw zelf is wél onderzoek naar beschermde flora en fauna gedaan.