Duizend euro boete als Spar Aduard weer open gaat op zondag

De supermarkt in Aduard
De supermarkt in Aduard © RTV Noord/Jan Been
Als de Spar in Aduard komende zondag opnieuw open gaat, riskeert de supermarkt een boete van duizend euro. Dat heeft de gemeente Westerkwartier winkeleigenaar Patrick de Groot per brief laten weten.
De supermarkt is sinds begin januari op zondagmiddag open. De Groot negeert daarmee willens en wetens de huidige regels van de gemeente Westerkwartier. Zondag bezochten twee controleurs zijn winkel, waarna burgemeester Koos Wiersma een dag later liet weten dat er sancties zouden volgen.

Verschillende regels

De zondagsopenstelling is een discussiepunt in de fusiegemeente, aangezien de oude gemeenten hier verschillende regels voor hadden.
In aanloop naar een nieuwe, gemeentebrede verordening werd een gedoogconstructie voorgesteld. Maar omdat de gemeenteraad die vorige week afwees, gelden de oude regels nog. En dat betekent dat in Aduard winkels op zondag nog altijd niet open mogen.

Nieuwe verordening op komst

Volgende week beslist het gemeentebestuur van Westerkwartier over een nieuwe winkeltijdenverordening. Als de raad daar op 13 februari mee instemt, mogen alle supermarkten in de gemeente vanaf 16 februari alsnog open op zondag.
Voor Spar-eigenaar De Groot betekent dit dat hij slechts eenmalig een dwangsom van duizend euro riskeert. Het is niet bekend of hij dit doet; De Groot was woensdagmorgen niet bereikbaar voor een reactie.