Instellingen

Provinciebestuur leeft nog; debat wordt vrijdag voortgezet

© Jos Schuurman/FPS

De SP is voorlopig nog aan boord van het Groningse provinciebestuur.

Het CDA, ChristenUnie, D66 en GroenLinks dreigden de partij uit de coalitie te zetten, maar ze willen tijd om het conflict uit te praten.

Zuidelijke ringweg

De SP wil instemmen met een voorstel om pas op de plaats te maken met de aanleg van de zuidelijke ringweg. De vier andere colaitiepartijen vinden dat de SP dan de gevolgen moet accepteren.

SP-fractievoorzitter Jan Hein Mastenbroek is zich van geen kwaad bewust. 'Er is nu een heleboel onduidelijk', zegt hij. 'Wat mij betreft hoeft dat absoluut geen consequenties te hebben. Wij zijn op dit moment van mening dat er grote zorgen zijn rond het project Ring Zuid. Die grote zorgen zijn voor ons een reden om pas op de plaats te maken.'

Vrijdag verder

Het debat werd woensdag geschorst. Na overleg is besloten vrijdagmiddag om vijf uur verder te praten.

Tot die tijd gaan de collegeleden Eelco Eikenaar (SP), Patrick  Brouns (CDA), Henk Staghouwer (ChristenUnie), Fleur Gräper (D66) en Nienke Homan (GroenLinks) met elkaar in gesprek om te kijken of ze samen nog door een deur kunnen.

Langer onrustig

Dat het al langer onrustig is in het college, werd duidelijk bij de presentatie van Eikenaar als lijsttrekker voor de SP. De sluimerende onrust kwam naar buiten, toen Eikenaar kenbaar maakte zich wel eens alleen te hebben gevoeld in het college.

Daarmee isoleerde de partij zich verder in het college en probeerde het zich richting de verkiezingen verder te profileren. Het standpunt om een pas op de plaats te maken bij grote ingrepen aan de Zuidelijke Ringweg, gaat de andere partijen een stap te ver.

De crisis is voorlopig bezworen, maar de SP, ChristenUnie en D66 durven ook niet aan te geven of ze eruit komen.