Duitse Kochbunker gevonden bij Nieuwe Statenzijl (update)

Iets ten zuiden van Nieuwe Statenzijl is een 'Kochbunker' gevonden. Kochbunkers zijn geprefabriceerde betonnen eenmansbunkers.
De vondst is gedaan door waterschap Hunze en Aa's bij de aanleg van een waterberging. De bunker is relatief intact gebleven.

Verdedigingslinie

Kochbunkers werden in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog aangelegd in de verdedigingslinie tegen de oprukkende bevrijders. Ze waren vooral te vinden in Gelderland en Overijssel. Ze zijn bijna allemaal gesloopt. Archeoloog Co Lenting spreekt dan ook van 'een unieke vondst'.
'Veel van deze eenpersoonsbunkers zijn verdwenen. Ik ken ze wel uit Drenthe, maar in Groningen nog niet. Een Duitse militair kon vanuit deze bunker de Westerwoldse Aa overzien en vanaf daar het gevaar bestrijden.'

Uniek

Het exemplaar bij Nieuwe Statenzijl is dus zeldzaam. En voor de provincie Groningen zelfs uniek. De gemeente Oldambt is er blij mee. Rick Brinks, beleidsmedewerker erfgoed en toerisme bij de gemeente, is ter plaatse gaan kijken.

Toerisme

Hij laat onderzoeken of de Kochbunker geschikt gemaakt kan worden voor bezoek van toeristen.
'We hebben als gemeente de ambitie om de komende jaren de verhalen van Oldambt uit te dragen. Het militaire erfgoed van de Oost-Groninger grensregio is één van deze verhaallijnen. Daarnaast sluit de bunker ook goed aan op de recreatieve fietsroute die straks langs de Franse verdedigingswerken gaat', aldus Brinks.
Update: Aan dit bericht is een video toegevoegd en een quote van archeoloog Co Lenting.