Voetbalverenigingen ruziën over sportcomplex: 'Hier gaan we niet uitkomen'

Leden van De Treffer '16 zijn massaal naar het gemeentehuis van Borger-Odoorn gekomen
Leden van De Treffer '16 zijn massaal naar het gemeentehuis van Borger-Odoorn gekomen © Steven Stegen / RTV Drenthe
Het bestuur van voetbalclub De Treffer '16 gruwelt van het idee dat het sportcomplex in Tweede Exloërmond volgend seizoen mogelijk gedeeld moet worden met rivaal TEVV.
'Dat gaat een onwerkbare situatie worden', zegt voorzitter Wim Hospers tegen RTV Drenthe.
Dat het tussen De Treffer '16 en TEVV niet botert, is een understatement. Uit onvrede over de werkwijze van TEVV, besloten leden van TEVV zich in 2016 af te splitsen. Met De Treffer '16 riepen zij een nieuwe vereniging in het leven.

Bergafwaarts

Nadien kwam het nooit meer helemaal goed tussen beide verenigingen. Zo laten leden van De Treffer '16 zich niet in het dorpshuis zien. Ook gebruiken leden van De Treffer '16 andere faciliteiten op de accommodatie niet. 
Voor TEVV ging het na de afsplitsing bergafwaarts en de vereniging dreigde ter ziele te gaan. Een groep initiatiefnemers stak de koppen echter bijeen en wil de 'slapende' club met ingang van volgend seizoen weer tot leven wekken. Dat zou betekenen dat Tweede Exloërmond straks twee voetbalverenigingen heeft, terwijl er maar één sportpark is.

KNVB-eisen

Wethouder Niek Wind van Borger-Odoorn bleef donderdagavond tijdens de vergadering van de gemeenteraad bij het standpunt dat de gemeente ook TEVV op het complex moet toelaten. Voorwaarde is wel dat TEVV in juni aan de KNVB-eisen - minimaal vijftig spelende leden en een eerste elftal kunnen opstellen - moet voldoen.
De raadsfracties kijken daar verschillend tegenaan. Raadslid Ron Reinds van Gemeentebelangen vroeg zich af of De Treffer '16 er ook zo'n moeite mee zou hebben als het niet om TEVV zou gaan. 'Bovendien zijn er in het land voldoende voorbeelden waarbij meerdere clubs op één complex spelen.'
Moeten we de reclameborden verwijderen of afplakken als de andere club speelt?
Wim Hospers - voorzitter De Treffer '16

Timing

CDA'er Ankie Huijing-Van Tongeren noemde het 'organisatorisch lastig'. Annemiek de Groot van Leefbaar Borger-Odoorn hekelde vooral de timing. 'Ik snap dat het toelaten van de tweede club qua regelgeving misschien logisch is, maar het is een precair proces. Voor ons gevoel wordt de knuppel nu in het hoenderhok gegooid. Is dat wel een handige strategie, nu de emoties zo oplopen?', vroeg zij zich af.
Voorzitter Hospers van De Treffer '16 kan zich niet voorstellen hoe twee clubs het sportpark kunnen delen. 'Kijk alleen al naar de reclameborden van onze sponsors. Moeten we die verwijderen of afplakken als de andere club speelt? En we zitten ook met de kleedkamers in de sporthal. Die zijn niet altijd beschikbaar. Dat gaat een puzzel worden waar we niet uitkomen.'

Overleg

Wethouder Niek Wind (Gemeentebelangen) denkt dat de clubs wel tot werkbare afspraken kunnen komen. 'We moeten eerst maar afwachten of TEVV in juni aan de KNVB-eisen voldoet. Pas als dat zo is, komt het gezamenlijke gebruik in beeld. Ik verwacht dat de clubs daar dan in constructief overleg uit gaan komen.'