Instellingen

Segers schrikt van spoorplannen kabinet: 'Alles stopte bij Zwolle'

Gert-Jan Segers spreekt zijn partijgenoten toe
Gert-Jan Segers spreekt zijn partijgenoten toe © ANP

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers is geschrokken van de kabinetsplannen voor verbetering van de spoorverbindingen. Die plannen blijven volgens hem ten onrechte beperkt tot de grote steden.

'Alle verbeterde treinverbindingen leidden naar de Randstad en alles stopte bij Zwolle. Hoe dierbaar Zwolle ons ook is, er gaat echt nog wel iets boven Zwolle. Er gaan zeker nog drie provincies boven Zwolle en ook het oosten van Overijssel en het zuiden van Nederland mogen niet vergeten worden.'

In gesprek met de staatssecretaris

Segers zei dat zaterdag tijdens een partijcongres in Zwolle. Hij kondigde aan in gesprek te willen met staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur). De D66-bewindsvrouw presenteerde afgelopen week een voorstel om tussen de negen grootste Nederlandse steden in 2040 om de tien minuten een trein te laten rijden.

'Dit is geen Randstadkabinet. Dat mag het niet zijn en dat zal het niet zijn. Daar zullen wij voor zorgen', zei Segers.

Zorgen

Eerder deze week leverde VNO-NCW-topman Ton Schroor kritiek op de plannen. Maar volgens staatssecretaris Van Veldhoven zijn de zorgen onterecht, zei ze donderdag.

'Ik ga graag samen met de bestuurders in de regio een goed plan maken. Ik heb al een afspraak met Ton Schroor en Peter den Oudsten gemaakt, die afspraak wordt ingepland.'