Instellingen

Projectontwikkelaar eist sloop oude steenfabriek voor komst Aldi

De oude steenfabriek Hijlkema aan de Weg naar den Dam
De oude steenfabriek Hijlkema aan de Weg naar den Dam © Martin Drent/RTV Noord

Projectontwikkelaar Progres RE Invest uit Maarheeze eist van de gemeente Delfzijl een sloopvergunning voor de oude steenfabriek aan de Weg naar den Dam. De vastgoedbezitter wil er na sloop een Aldi-supermarkt bouwen.

Delfzijl kan sloop van de fabriek niet tegenhouden, aldus het bedrijf maandag bij de Raad van State in Den Haag. Delfzijl wil de steenfabriek niet slopen en meent dat de zaak juridisch goed is dichtgetimmerd. De gebouwen van de steenfabriek vallen namelijk onder een sloopverbod van de provincie.

Cultureel erfgoed

Dit sloopverbod staat in een provinciale verordening die speciaal gemaakt is voor het aardbevingsgebied. De provincie wil daarmee voorkomen dat belangrijk cultureel erfgoed verdwijnt.

Het sloopverbod geldt voor karakteristieke gebouwen die nog niet door de gemeente zijn beschermd in een bestemmingsplan.

'Wel afgewogen'

Progres zegt dat het bestemmingsplan Delfzijl Kern West wel degelijk karakteristieke panden beschermt. De steenfabriek had ook in het bestemmingsplan beschermd kunnen worden, maar kennelijk heeft de gemeenteraad daar niet voor gekozen, aldus Progres.

Omdat de gemeente bescherming wel heeft onderzocht en afgewogen is het sloopverbod van de provincie niet van toepassing op het bestemmingsplan, zegt de advocaat van de projectontwikkelaar.

Binnen één dag

Delfzijl is ervan overtuigd dat Progres ongelijk heeft, maar liet voor de zekerheid toch de monumentencommissie opschrijven dat de steenfabriek 'karakteristiek' is.

Dat advies was er binnen één dag op 1 februari 2017. De sloopaanvraag van Progres werd op 26 januari 2017 ingediend.

Geen supermarkt erbij

Delfzijl heeft ook in een voorbereidingsbesluit vastgelegd dat er geen supermarkt mag komen op de locatie van de oude steenfabriek.

De Raad van State doet binnen zes weken uitspraak.