Fraudezaak Ni Hao: verdachten horen vandaag welke straf hen boven het hoofd hangt

Bij Ni Hao zou sprake zijn van fraude
Bij Ni Hao zou sprake zijn van fraude © Jos Schuurman/FPS
Het Openbaar Ministerie maakt vandaag de straffen bekend die het gaat eisen tegen zeven verdachten in de fraudezaak rond restaurantketen Ni Hao. Het gaat om zeven familieleden en twee besloten vennootschappen van de Chinese horecaonderneming.
De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) deed in september 2011 inval in twee restaurants van Ni Hao in Groningen en het hoofdkantoor in Tynaarlo.

Klanten niet in de boeken

Het vermoeden bestond dat binnen de onderneming vanaf 2006 werd gefraudeerd. Rechercheurs hadden bijvoorbeeld meer gasten binnen de restaurants geteld dan in de boeken stond vermeld. Ook bestelden rechercheurs in deze restaurants een maaltijd, maar de bonnen vonden zij niet in het kassasysteem terug.

Tetris als sjoemelsoftware

De officier van justitie vertelde vorige week op zitting dat er 'sjoemelsoftware' was gevonden op het kassasysteem en de computers binnen het horecabedrijf. Die software bestond uit een bestandje, vermomd als het spelletje 'Tetris'. Dat bestand maakte bepaalde bonnen onzichtbaar binnen het systeem.

Verdachten zwegen

De FIOD vond tijdens de invallen 950.000 euro aan contant geld. Dit geld was grotendeels geschonken door familieleden, legden de advocaten namens de verdachten uit. Voor een bruiloft in China zou naar oud gebruik grif geld zijn geschonken. Gasten hadden in totaal 170.000 euro geschonken. Grootouders verblijdden hun kleinkinderen met een ton.
Op de zittingsdagen van vorige week werden de rechters niet veel wijzer. De verdachten beriepen zich vooral op hun zwijgrecht.