Instellingen

Fraudezaak Ni Hao: OM eist tot dertig maanden cel (update)

Februari 2013: de FIOD valt binnen bij Ni Hao
Februari 2013: de FIOD valt binnen bij Ni Hao © Jos Schuurman/FPS

Het Openbaar Ministerie heeft tot dertig maanden cel geëist in de omvangrijke fraudezaak rond restaurantketen Ni Hao in Groningen en Tynaarlo.

De 63-jarige oprichter hoorde de hoogste straf tegen zich eisen: dertig maanden. Zijn echtgenote en twee andere familieleden zouden 26 maanden naar de gevangenis moeten.

Werkstraffen


Twee verdachten hadden een kleinere rol, vond de officier van justitie. Voor hen zou een werkstraf van 240 en 200 uur voldoende moeten zijn.

Gewiekste familie

Volgens de officier heeft de familie zich op geraffineerde en gewiekste wijze schuldig gemaakt aan belastingfraude, fraude met omzet- en vennootschapsbelasting en witwassen. Geraffineerd, omdat hier gebruik werd gemaakt van 'sjoemelsoftware'.

Tijdens een onderzoek van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) werd die software aangetroffen op de kassasystemen en computers. Het was vermomd als het spelletje 'Tetris'. Dat bestand maakte het mogelijk dat extra omzet als sneeuw voor de zon verdween en buiten de boeken bleef. 

Hoe kwam de zaak aan het rollen?

De restaurants van Ni Hao kwamen in juli 2007 bij de Belastingdienst in beeld tijdens een boekencontrole. Medewerkers van de Belastingdienst bezochten daarna de restaurants in het Stadspark en aan het Gedempte Kattendiep en telden klanten. Zij aten daar wat en bewaarden de bonnen. 

Omzet niet opgegeven

In 2009 volgde een tweede controle. De bewaarde kassabonnen zagen de controleurs niet terug. Ook viel hen op dat de kassasystemen kennelijk niet alle bestanden bewaarde. De Belastingdienst concludeerde: 'de werkelijke omzet werd niet vastgezet en opgegeven'. De FIOD startte een onderzoek.

Bruidsschatten en rode boekjes

Dit leidde tot een huiszoeking en inval in de restaurants aan het Gedempte Kattendiep en het Stadspaviljoen in Groningen en het hoofdkantoor in Tynaarlo. De rechercheurs vonden 950.000 euro aan contant geld en sieraden. De familieleden wilden alleen kwijt dat dit eigendom en bruidsschatten betrof. Dit bezit was genoteerd in rode boekjes, die nooit zijn gevonden, zei de officier. Ook werd het nooit bij de Belastingdienst opgegeven.

Schikking van 3,3 miljoen

Volgens officier Edo Edens heeft de familie de fiscus voor 1,2 miljoen benadeeld. De Belastingdienst heeft inmiddels een schikking getroffen van 3,3 miljoen euro.

'En dat is vermoedelijk nog niet eens het volle bedrag, dat eigenlijk zou moeten worden betaald', aldus Edens.

Boetes

De officier hield er rekening mee dat de zaak sterk is verouderd. 'Dit is veroorzaakt door de verdachten zelf'. Voor de Ni Hao Groningen BV eiste hij een boete van drie ton en Ni Hao Stadsparkpaviljoen BV een boete van twee ton. 

De advocaten nemen nu hun standpunt in. Het is nog niet duidelijk wanneer de uitspraak volgt.

Update: Dit bericht is aangevuld met quotes van de officier van justitie en een terugblik op de zaak.