Bert Hadders wint K. ter Laanprijs 2018 (update)

© Henk Scholte
De K. ter Laanprijs 2018 wordt 5 april uitgereikt aan muzikant Bert Hadders. De prijs bestaat uit 1000 euro en een bronzen beeldje van kunstenares Natasja Bennink.
De prijs wordt sinds 1985 uitgereikt door Stichting 't Grunneger Bouk aan mensen en instellingen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de Groninger taal en cultuur.

Inzet voor streektaal

Volgens de jury heeft Hadders een niet aflatende inzet op vele fronten getoond voor de streektaalmuziek.
'Als er niet zoveel muziek in Bert Hadders zat zou je hem de stille kracht achter de Groningstalige streektaalmuziek noemen', aldus de jury.

'Heul wies'

Bert Hadders is 'heul wies' met de prijs en hoopt dat de jury hem de prijs geeft vanwege zijn taalgebruik. Hij is het meest trots op zijn liedjes en hoopt dat de jury dat ook vindt.
Op 5 april krijgt Bert de prijs uitgereikt. Over de 1000 euro is Hadders duidelijk 'die prijs gaat snel op aan de bar.'
Eerdere winnaars:
2010 - Alex Vissering
2011 - Gert Sennema
2012 - Aafke Steenhuis
2013 - Hans van der Lijke
2016 - Marcel Hensema
2018 - Jan Veldman

Grunny

Naast zanger is Hadders ook Ambassadeur van de Nedersaksische Taal. Hij won in 2013 de ook al de RTV Noord Grunny omdat hij zich verdienstelijk maakt voor de Groninger muziekwereld.
De jury bestaat uit (schrijfster en dichteres) Fieke Gosselaar, Eddy de Jonge (directeur Groninger Archieven), Jan Groenbroek (stichting t Grunneger Bouk) en Louis van Kelckhoven (streektaalredacteur Dagblad van het Noorden).

Dit bericht is aangepast met de reactie van Bert Hadders.