Instellingen

Puigdemont naar Groningen op spannende dag voor Spanje

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont © ANP/ Jordi Bedmar

De Catalaanse president-in-ballingschap Carles Puigdemont staat woensdagavond voor een uitverkochte, Groningse zaal in het Academiegebouw in Stad.

Puigdemont komt op uitnodiging van Studium Generale om in een College Tour te spreken over 'een onafhankelijk Catalonië'.

Niet alleen studenten, maar met name ook Spaanse media hebben belangstelling voor het evenement. De lezing komt namelijk op een voor Spanje spannende dag.

Groot proces

Het is de tweede dag van het grote proces in Madrid tegen negen Catalaanse politici en andere leiders. Daarnaast bestaat ook nog eens de kans dat het Spaanse kabinet deze woensdag valt.

'Het Studium Generale is vandaag bijzonder actueel', zegt woordvoerder Jorien Bakker van de RUG tegen Omrop Fryslân. 'Wij zijn natuurlijk blij met deze grote belangstelling.'

Onafhankelijkheid

Carles Puigdemont vertrok in de herfst van 2017 naar België, toen duidelijk werd dat de Spaanse regering hem wilde arresteren. Dat gebeurde vlak nadat het Catalaanse parlement de onafhankelijkheid uitriep.

Als reactie op die stap maakte Spanje eenzijdig een einde aan de Catalaanse autonomie en arresteerde zeven leidende Catalaanse politici, waaronder vicepremier Oriol Junqueras van Puigdemont. Junqueras kan nu een celstraf krijgen van 25 jaar vanwege 'rebellie'.

'Meewerken aan desinformatie'

Spanje vroeg zowel België als Duitsland om Puigdemont uit te leveren voor hetzelfde vergrijp, maar dat verzoek werd door rechters in die landen afgewezen. Puigdemont reist op dit moment heel Europa door, om te pleiten voor het Catalaanse recht op zelfbeschikking.
De Spaanse regering is daar niet blij mee en zegt dat organisaties die Puigdemont een podium bieden 'meewerken aan desinformatie'.

Vrijheid van meningsuiting

Jorien Bakker is niet onder de indruk van dat verwijt. 'Wij hebben in dit land vrijheid van meningsuiting en academische vrijheid.'

Bakker kijkt uit naar het Studium Generale. Puigdemont zal zijn visie geven over de toekomst van 'Catalonië en Europa' en ook over de mogelijkheden die hij ziet om een einde te maken aan het conflict tussen Spanje en Catalonië.

Livestream

De universiteit probeert het evenement te streamen, zodat iedereen kan volgen wat de Catalaanse politicus heeft te melden.

Na afloop van zijn optreden zal Puigdemont zijn handtekening zetten in exemplaren van de Nederlandse vertaling van zijn boek 'De Catalaanse Crisis'.