Instellingen

Risico's op verzakkingen in Roden waren van tevoren bekend

De Oudgenoegstraat in Roden
De Oudgenoegstraat in Roden © Marjolein Knol/RTV Drenthe

De gemeente Noordenveld was begin 2016 al gewaarschuwd voor zettingsschade door een te lage grondwaterstand, bij het vervangen van het riool aan de Oudgenoegstraat in Roden.

Deze week bleek dat zeker zes woningen in de wijk Middenveld daardoor schade opliepen en twee huizen onbewoonbaar zijn door de werkzaamheden aan het riool.

Risico niet uitgesloten

Adviesbureau Prosperus concludeerde drie jaar geleden al dat er verzakkingen zouden kunnen optreden, meldt RTV Drenthe. Voor de vervanging van het riool moest de grondwaterstand verlaagd worden, waardoor het risico op zettingen volgens het bureau niet kon worden uitgesloten. 

Prosperus adviseerde daarom om via peilbuizen de grondwaterstand te controleren, om meters te plaatsen waarmee de hoeveelheid water onder de grond kon worden gemeten. Ook kreeg Noordenveld het advies hoogtebouten te plaatsen, die mogelijke verzakkingen van de huizen kunnen meten.

De gemeente plaatste wel peilbuizen en meters, maar las de gegevens daarvan niet uit. De hoogtebouten kwamen er niet. 'Als er eerder gemeten was, had er eerder ingegrepen kunnen worden', zegt Holger Netzel, die onderzoek doet naar de situatie namens onderzoeksbureau CRUX.

Onderzoek loopt

De gemeente zegt niet op de zaak te kunnen reageren. Er loopt een onderzoek naar de gang van zaken. De gemeente wacht die uitkomsten af. Maandag bood de gemeente Noordenveld de bewoners al excuses aan. Ze voelt zich verantwoordelijk voor het oplossen van de schade.

De gemeente Noordenveld zegt de kosten om de schade te vergoeden wel te kunnen dragen, maar hoopt er nog uit te komen met haar verzekeraar.