Instellingen

ICT-student Alfa-college schildert docent op internet af als ISIS-strijder

Een illustratieve foto over cyberpesten
Een illustratieve foto over cyberpesten © Lex van Lieshout/ANP

Een 20-jarige student van het Alfa-college in Groningen die een website bouwde op naam van zijn docent, alsof die aanhanger is van terreurgroep ISIS, krijgt geen straf opgelegd.

De rechter acht de kans groot dat dit een uit de hand gelopen grap is. Ze sprak de man vrij van belediging en van identiteitsfraude.

Boete

De student weigerde eerder een door het Openbaar Ministerie opgelegde boete van tweehonderd euro te betalen. De officier van justitie vond dat de ICT-student de goede naam van zijn docent had aangetast.

Aangifte

Op de website plaatste de student een afbeelding van een ISIS-strijder met de tekst: 'ISIS, trail of terror'. De student gebuikte daarbij de persoonsgegevens van zijn docent. Die man zou aanhanger zijn van de Islam. Met een paar vrienden wilde de student een grap uithalen en hij gooide de website in de lucht. De leraar kwam hier achter en deed aangifte van belediging en van identiteitsfraude.

Schorsing en excuses

De student gaf toe dat het een grove grap was geweest. Deze 'grap' kostte hem een week schorsing van school. Hij bood zijn leraar meerdere keren excuses aan.

De website was drie weken zichtbaar. 'Voldoende, wil je iemands reputatie schaden. Een reis door Amerika kan de leraar nu vergeten', zei de officier van justitie tegen de jonge ICT'er.

Jeugdigheid

De student was 18 jaar toen hij de site bouwde en online zette. De officier vond dat het jeugdstrafrecht in dit geval zou moeten worden toegepast. Maar zover kwam het niet.

De rechter kreeg de indruk dat de student door zijn jeugdigheid de gevolgen niet voldoende had overzien en ze sprak hem vrij.