Instellingen

Geen cel, maar fikse werkstraf voor oplichtende Hanzestudent

De student stal gegevens van zijn medestudenten
De student stal gegevens van zijn medestudenten © RTV Noord

De 33-jarige Hanzehogeschoolstudent uit Groningen die een jaar lang internetbedrijven oplichtte door bestellingen te plaatsen met gestolen inloggegevens van medestudenten, hoeft niet de cel in.

Wel moet hij een taakstraf van 240 uur uitvoeren. Daarnaast is hem een voorwaardelijke celstraf van een half jaar opgelegd. Tegen de man was een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk geeist.

Cybercriminaliteit

De Hanzestudent maakte zich van augustus 2016 tot en met juli 2017 schuldig aan cybercriminaliteit. Hij tapte de inloggegevens van medestudenten af van de computers van de Hanzehogeschool, waar hij ook bestellingen plaatste. De spullen liet hij bezorgen op zorgvuldig uitgekozen adressen. 

Zo heeft hij niet alleen bedrijven financieel benadeeld, maar ook zijn medestudenten die plots werden aangemerkt als wanbetalers. 

Cel werkt averechts

De rechter legde geen celstraf op, omdat hij vindt dat een celstraf averechts werkt. 'De man heeft blijk gegeven van een groot schuldbesef, erkent dat hij hulp nodig heeft, heeft een fulltime baan en mag zijn opleiding aan de Hanze afronden', sprak de rechter. 'Een celstraf kan deze positieve ontwikkelingen in de weg zitten. Een taakstraf kan herhaling voorkomen.'

De rechtbank eist verder dat de man zich meldt bij de reclassering en dat hij zich psychiatrisch laat behandelen.