Instellingen

Overal minimale snelheid voor mobiel internet, zegt advies

5G belooft supersnel internet op de mobiel
5G belooft supersnel internet op de mobiel © RTV Noord

Ook op het platteland moeten mensen snel kunnen internetten op hun mobiel. Bij de komende veiling van frequenties voor bijvoorbeeld het snelle 5G moet dat worden geëist van de telecombedrijven, naast de verplichting om vrijwel overal internet aan te bieden.

Dat is het advies van onderzoekers aan verantwoordelijk staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken), die er positief tegenover staat. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie.

Onze provincie fungeert als proeftuin voor de aanleg van het snelle 5G-netwerk.

Op dit moment hebben inwoners van stedelijk gebied al snel internet (gemiddeld 60 megabit per seconde). In het buitengebied is die snelheid gemiddeld maar 4 Mbps. De overheid vreest dat die snelheid in het buitengebied ook bij 5G niet omhoog gaat, tenzij er eisen worden gesteld. Het buitengebied is voor providers commercieel niet rendabel.

Basisbehoefte

Door de invoering van minimale snelheidseisen kan Nederland ook op het gebied van mobiel internet koploper blijven, stelt het ministerie. Er zijn nog altijd plekken waar de mobiele netwerkdekking buitenshuis onvoldoende is, bijvoorbeeld omdat het voor operators commercieel onrendabel is, aldus Keijzer.

'Dat wil het kabinet oplossen bij de komende veiling. Immers kan snel vast en mobiel internet, overal beschikbaar en voor iedereen inmiddels worden gezien als basisbehoefte.'