Turbulente Tijden #1: 'Eerst durfde ik niet eens te zeggen dat ik tegen windmolens ben'

Podcast Turbulente Tijden, over de windmolenproblematiek
Podcast Turbulente Tijden, over de windmolenproblematiek © RTV Noord
De gemoederen rond windmolens zijn inmiddels hoog opgelopen in Groningen. Vrijdag werd dat nog eens duidelijk, toen er op het station van Delfzijl asbest is gedumpt, een actie die werd opgeëist door anti-windmolenactivisten.
Hoe kan het nou dat mensen zó ver kunnen gaan in het uiten van hun woede? Deze vraag triggerde Egbert Minnema. Voor RTV Noord maakte hij daarom de vijfdelige podcastserie Turbulente Tijden. In deze serie word je daarom meegenomen in de wereld van de windmolens.
De podcast is onder meer via Soundcloud & Spotify te beluisteren, en binnenkort ook via iTunes. Tekst gaat verder onder de player.

Aflevering 1: Windmolenparken, waarom eigenlijk?

Je hoort in aflevering één onder meer Nienke Homan, gedeputeerde van de provincie Groningen en verantwoordelijk voor het energiebeleid. Ze legt uit hoe het windpark bij Meeden tot stand kwam.
Ook hoor je Rob Rietveld, directeur van de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines, en Lies Zondag, bestuurslid bij Tegenwind N33 en raadslid in Veendam. Tot een paar jaar terug durfde Zondag niet naar eigen zeggen niet eens hardop te zeggen dat ze tegen windmolens was. 'Want ik dacht als gemiddelde Nederlander dat windmolens goed zijn voor het milieu.' 
Maar haar houding veranderde. Hoe dat ging kun je horen in deze eerste aflevering van Turbulente Tijden.  

Podcasts bij RTV Noord

Turbulente Tijden is een podcast van RTV Noord, waarin Egbert Minnema de wereld van de windmolens in duikt. Hoe kan de woede bij tegenstanders nou zó groot zijn geworden? Wat was hier nou voor nodig? En aan de andere kant: Waarom is windenergie voor voorstanders nou zo belangrijk? Wat is de reden dat er grote windmolenparken kunnen verrijzen bij Meeden, en ook in de Drentse Veenkoloniën?
In vijf afleveringen zoekt Egbert Minnema in deze documentaireserie de komende weken naar een antwoord op deze vragen. Als je niet steeds naar de website van RTV Noord wil gaan om te weten of er al weer nieuwe aflevering van Turbulente Tijden online staat kun je je er ook op abonneren. Ga naar Spotify (klik hier), en je vindt daar Turbulente Tijden ook. Klik op volgen, en je kunt op ieder moment van de dag, waar je ook bent één of meerdere afleveringen beluisteren. Binnenkort is Turbulente Tijden ook op iTunes beschikbaar.
Naast Turbulente Tijden heeft RTV Noord ook de sportpodcast De Koffiecorner (iTunes & Spotify) en de Noordzaken-podcast (iTunesSpotify), waarop je je kunt abonneren. 
Uiteraard kun je ook altijd naar www.rtvnoord.nl/podcast gaan om onze podcasts te beluisteren.