Instellingen

Groningse basisscholen scoren boven landelijk gemiddelde op cito-toets

De cito-toets maken
De cito-toets maken © RTV Noord

In de lijst met twaalf provincies staat Groningen op nummer 5 als het gaat om de gemiddelde score op de cito-toets.

Zeeland heeft gemiddeld de beste resultaten behaald op de eindtoets in groep 8. Dat blijkt uit het jaarlijkse scholenonderzoek van RTL Nieuws.

Nieuwe methode

Voor het vijfde jaar op rij vergeleek de onderzoeksredactie van RTL Nieuws de resultaten van de eindtoetsen van scholen op een, volgens RTL Nieuws, zo eerlijk mogelijke manier. Daarbij is, volgens een nieuwe methode, rekening gehouden met de samenstelling van scholen. Op de ene school zitten nou eenmaal meer leerlingen met een achterstand dan op de andere.

Zo is op basis van de afgelopen drie jaar voor ruim 6100 basisscholen in het land een eindcijfer berekend om aan te geven hoe goed of slecht de schoolresultaten op de eindtoets zijn. Het gemiddelde cijfer is een 7.

Gemiddeld een 7,1

De 247 scholen in onze provincie scoren gemiddeld een 7,1. Zeeland scoort het hoogst met een 7,3. Noord-Holland sluit de rij met een gemiddelde van 6,8.

Friesland staat derde met een 7,1 en Drenthe staat op nummer 8 met een 7.

Platteland

RTL Nieuws concludeert dat scholen op het platteland beter scoren dan die in steden. Ook presteren islamitische en reformatorische scholen beter dan bijvoorbeeld openbare en antroposofische scholen.

Je kunt hier zien hoe scholen in jouw buurt hebben gescoord op de cito-toets.