Instellingen

'Naaktfotograaf' Ewoud Broeksma overleden

De laatste foto van Ewoud Broeksma zelf uit 2013, op zijn facebookpagina
De laatste foto van Ewoud Broeksma zelf uit 2013, op zijn facebookpagina © Facebook

Fotograaf Ewoud Broeksma is maandag overleden. Broeksma, geboren in 1957, werd vooral bekend door zijn naaktfoto's van sporters.

Die wilde hij op een pure manier vastleggen. Dat deed hij in verschillende boeken, kalenders en voor het Dagblad van het Noorden in de rubriek Hemd van het Lijf. Daar werd al eerder een boek van uitgebracht, maar de fotorubriek loopt nog altijd.

Honderden personen, bekende sporters

Broeksma vroeg en kreeg honderden mensen voor de camera. Onder andere Epke Zonderland, Ranomi Kromowidjojo, Sarèl de Jong en Rutger Smith poseerden voor hem. Onder de noemer Sporthelden Puur verkocht hij in 2004 een kalender met twaalf mannen die meededen aan de Olympische Spelen in Athene.

Voorbeelden van Broeksma's werk (Beeld: EwoudBroeksma.com)

Lijflijkheid

Naast sporters legde hij bijvoorbeeld ook oorlogsveteranen en acteurs vast.

'Typisch zijn de lijflijkheid (naakten) en de humor in zijn werk, alsmede krachtige beeldtaal. Mythologische figuren vormen een nieuw onderwerp waar hij zich mee bezig houdt', valt te lezen op Broeksma's eigen website.

In 2005 maakte RTV Noord de volgende documentaire over Broeksma

Expositie in Groningen

Broeksma's werk was te zien in verschillende tentoonstellingen, zoals vorige maand nog in Martiniplaza in Groningen.

Aangeslagen

Kees van der Meiden, directeur van Fotomanifestatie Noorderlicht, is geschokt door het plotselinge overlijden van Broeksma. 'Dit verdriet mij zeer. Hij heeft met zijn onconventionele portretten absoluut een punt gemaakt binnen de fotografie.'

Freelance fotograaf Marion Verwey werkte bij Fotogalerie Lichtzone meerdere keren samen met Broeksma. 'Ik ben aangeslagen door zijn overlijden. Ewoud was een vriendelijke man, een bevlogen fotograaf met originele ideeën. Ik ga hem missen', reageert Verwey.

Broeksma is 61 jaar geworden.