Instellingen

Noorderzijlvest: extra advertenties in plaats van verkiezingskrant vol fouten

Dijkgraaf Bert Middel vond de inhoud van de krant ondermaats
Dijkgraaf Bert Middel vond de inhoud van de krant ondermaats © Waterschap Noorderzijlvest

Waterschap Noorderzijlvest gaat via extra advertenties in huis-aan-huisbladen aandacht besteden aan de komende waterschapsverkiezingen.

De deelnemende partijen krijgen zo alsnog de gelegenheid hun standpunten uit te dragen. De advertenties komen in de plaats van een verkiezingskrant. Dijkgraaf Bert Middel besloot maandag dat deze krant niet mocht worden verspreid.

Feitelijke onjuistheden en uitglijders (...) een niet te herstellen patroon
Dagelijks Bestuur Noorderzijlvest

Uitglijders

De verkiezingskrant staat bol van de fouten, blijkt uit de antwoorden van het Dagelijks Bestuur (DB) op vragen van de fractie Betaalbaar Water. Niet alleen grammaticale, stijl- en taalfouten, maar ook 'feitelijke onjuistheden en uitglijders'. Klap op de vuurpijl is een verwijzing naar een niet-bestaand webadres van Noorderzijlvest.

Al met al 'een niet te herstellen patroon', concludeert het DB.

'Schuld van het tekstbureau'

En dat is de schuld van het tekstbureau dat de krant heeft gemaakt, vindt het DB: 'Het bovenstaande en nog meer rekenen wij de opstellers van de krant aan, in het geheel niet de deelnemende partijen.' Een medewerker van het bureau liet eerder al weten het niet eens te zijn met deze kritiek.

Betaalbaar Water betichtte het DB van politieke censuur, omdat in de - ingetrokken - krant ook ruimte was gereserveerd voor de verkiezingsprogramma's van de deelnemende partijen. Middel verklaarde maandag niet te willen tornen aan de teksten van de partijstandpunten.

Binnen het DB is Middel als portefeuillehouder verantwoordelijk voor 'een ordelijk verloop' bij het maken en verspreiden van de verkiezingskrant. Maar hij vindt dus dat hem geen blaam treft.

Kosten

RTV Noord heeft Noorderzijlvest gevraagd naar de productiekosten van de niet-verspreide krant en naar de stappen die het waterschap overweegt te nemen tegen het tekstbureau. Het waterschap laat via een woordvoerder weten hierop niet te willen ingaan.