Instellingen

Inwoner reageert op DAL-fusie: 'Middelstum hoort bij het Hogeland'

© RTV Noord

Op de herindelingsplannen van de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum zijn twaalf officiële reacties binnengekomen. Eén daarvan komt van een inwoner van Middelstum.

Volgens de inwoner begaat de politiek een historische fout om de voormalige gemeente Middelstum bij Appingedam en Loppersum te voegen.

Meer met Bedum en Uithuizen

'Middelstum heeft een natuurlijke, historische verbinding met de stad Groningen. En nog belangrijker: de bewoners van de dorpen zijn merendeels georiënteerd op de grotere dorpen in dit gebied: Bedum en Uithuizen', zo schrijft de inwoner.

Deze oproep komt niet uit de lucht vallen. Eind vorig jaar pleitte een groep inwoners uit dorpen aan de westkant van de Eemshavenweg (Middelstum, Westerwijtwerd, Huizinge en Toornwerd) er ook al voor om zich bij de nieuwe gemeente Het Hogeland te voegen.

Ze willen een grenscorrectie, zoals ook gebeurde bij Middag-Humsterland. Dat gebied is op 1 januari van Winsum naar het Westerkwartier gegaan, waar inwoners zich meer bij thuis voelen.

'Niet mogelijk'

De colleges van de DAL-gemeenten laten weten dat zo'n grenscorrectie op dit moment niet mogelijk is, vanwege de verse fusie van Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond: 'De nieuwe gemeente Het Hogeland is inmiddels gevormd. Grenscorrecties zijn bij deze herindeling niet aan de orde', zo schrijven de colleges.

Andere reacties op de herindelingsplannen komen van gemeenten, Omgevingsdienst Groningen, Werkorganisatie DEAL en andere publieke organisaties. Een inwoner van Loppersum liet nog weten groot voorstander te zijn van de fusie met Appingedam en Delfzijl.

Hoe de nieuwe gemeente gaat heten, is nog niet bekend. Tot en met 26 februari kunnen inwoners nog stemmen op de namen Eemsdelta, Fivelgo en Marenland.

Bij een voorzichtige peiling op RTV Noord koos de meerderheid voor Eemsdelta.