Heerenveners blij met corteo-verbod: 'Ze plasten tegen mijn voordeur'

De beslissing van de gemeente Heerenveen om fans van FC Groningen dit jaar niet in een mars naar het stadion te laten lopen, is goed ontvangen in Het Meer. FC-fans zorgden in die wijk voor overlast in hun wandeltocht van P8 naar het stadion.
Verslaggever Beppie van der Sluis peilde op de route tussen de parkeerplaats en het stadion hoeveel overlast omwonenden vorig seizoen van de corteo hadden. Voor het overgrote deel viel dat volgens haar wel mee, maar in de buurt van het tankstation veranderden de meningen.

'Moest het maar tolereren'

Reinhard, één van de omwonenden, is blij dat de corteo tot het verleden behoort. 'Er zaten zelfs lui tussen die tegen m'n voordeur plasten. Ik kan moeilijk als een politieagent naar buiten stormen en met een knuppel slaan. Ik moest het altijd maar tolereren en de gemeente ruimt het ook niet op.' 
'Het kwam op mij zeer intimiderend over', vult Karin, een andere buurtbewoonster, aan. Haar man stelde een brief op voor de gemeente, die op de route waar de fans langs lopen door 95 procent van de omwonenden werd ondertekend.

Schreeuwen en stickers plakken

Ze stelt dat fans overal rommel achterlaten. Ook het schreeuwen van nare leuzen en het gooien met vuurwerk stuit haar tegen de borst. 
'Er werden blikjes in de tuin gegooid, er worden stickers op auto's en huizen geplakt en het verkeer bij de rotonde moest zelfs keren omdat supporters iedereen ophielden. Het gaat allemaal niet op een manier waarvan je denkt: dit is leuk en vrolijk', zegt ze.

'Nu beter beheersbaar'

Volgens haar doet de politie er minder aan dan sommige buurtbewoners graag zouden zien. 'Er zouden tijdens zo'n optocht eigenlijk meer agenten moeten handhaven, maar ik snap dat dat door bezuinigingen moeilijk is.'
Ze is dan ook opgelucht door de maatregel van gemeente, die een corteo op 14 april verbiedt. 'In kleinere groepen zijn supporters beter beheersbaar voor politie en stewards. En daar voel je je als omwonende een stuk prettiger bij.'