Vissers voelen zich gepasseerd in opruimplan na containerramp

Schoonmaakhulp op het strand
Schoonmaakhulp op het strand © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Vissers zijn verbaasd over het plan dat Rijkswaterstaat deze week gepresenteerd heeft voor het schoonmaken van de stranden. De reden? Voor hen is geen rol weggelegd in de opruimwerkzaamheden.
'Zo'n 35 vissers willen wel helpen met opruimen op zee', zegt voorzitter Barbara Holierhoek van vissersvereniging 'Hulp in Nood' tegen Omrop Fryslân. De vereniging behartigt de belangen van veel vissers in het noorden van het land.
Rijkswaterstaat wil de komende jaren loonbedrijven inzetten om de stranden schoon te maken. Ook komen er containers, zodat toeristen spullen die ze op het strand tegenkomen weg kunnen gooien. De vissers zijn niet om hulp gevraagd, terwijl ze dat al weken aanbieden.
Het zou mooi zijn als ze een tijdje de spullen op kunnen vissen
Barbara Holierhoek - vissersvereniging Hulp in Nood
'Alle dagen treffen ze nog spullen aan als ze aan het vissen zijn, maar ze lopen ook veel schade op door de spullen', zegt Holierhoek. 'Het zou mooi zijn als ze een tijdje de spullen op kunnen vissen, dan scheelt dat later ook een hoop papierwerk voor het verhalen van schade.'

Hulp aangeboden

De vissers bieden naar eigen zeggen hun hulp al weken aan bij zowel Rijkswaterstaat als rederij MSC. Op het voorstel van de vissers word volgens Holierhoek niet gereageerd omdat ze denkt dat Rijkswaterstaat wal activiteiten scheidt van activiteiten op zee.
'Dit plan is voor de wal gemaakt. Ik denk dat wij naar een andere divisie van Rijkswaterstaat moeten stappen om nog iets gedaan te krijgen.'

Gecontracteerde vissers

Rijkswaterstaat laat weten dat er wel degelijk afval uit zee wordt gevist, door vissers die door het bedrijf MSC en de verzekeraar zijn gecontracteerd. Rijkswaterstaat is daarvoor niet verantwoordelijk, maar houdt de situatie op de Noordzee en in de Waddenzee wel in de gaten.

Fishing for litter

Volgens Rijkswaterstaat kunnen vissers afval dat ze bij het werk opvissen, aan wal brengen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat steunt dit initiatief Fishing for Litter financieel. Als vissers schade hebben als gevolg van het afval, kunnen ze dat claimen bij reder MSC.
Update: dit bericht is aangevuld met een reactie van Rijkswaterstaat