Instellingen

Delfzijlster (19) brengt auto niet terug na proefrit en tankt zonder te betalen

© Archief RTV Noord

Voor het verduisteren van een auto en de diefstal van benzine heeft een 19-jarige man uit Delfzijl 71 dagen jeugddetentie opgelegd gekregen.

Omdat hij deze periode al in voorarrest heeft doorgebracht, hoeft hij dit niet uit te zitten. Wel moet hij vijftig dagen van een eerder opgelegde straf alsnog uitzitten. Hij gaat daarvoor niet de gevangenis in, maar blijft voorlopig in de kliniek waar hij tijdelijk verblijft.

Proefrit

Op 12 december vroeg de man een autohandelaar in Assen of hij een proefrit mocht maken, maar de auto bracht hij vervolgens nooit meer terug. In Tynaarlo en Hoogezand tankte hij bovendien tweemaal zonder te betalen. Ook is de man niet in het bezit van een rijbewijs. 

Weglopen

Twee dagen voor dit voorval, werd hij al veroordeeld voor een soortgelijk delict. De drie maanden voorwaardelijk die hem waren opgelegd, maakten duidelijk geen indruk.

Vanuit een instelling in Groningen liep de Delfzijlster weg om wederom het boevenpad te bewandelen. Een terugkerend thema, meldde de reclassering. 'Het lukt meneer niet zich aan de afspraken te houden. We zitten hier elke keer weer.' 

Momenteel verblijft de 19-jarige in Forensisch Centrum Teylingereind. Op zitting zei de man dat hij graag hulp wil. Waarom hij steeds wegloopt weet hij niet. 'Dat zit in mijn hoofd'. 

Behandeling

Hoewel het gebruikelijk is om zo'n voorwaardelijke straf op te leggen als iemand weer in de fout gaat, pleitte de officier ervoor dat niet te doen. Ze wilde de straf gebruiken als 'extra stok achter de deur'. Als de man in zijn behandelperiode weer wegloopt, dán moet hij die drie maanden zitten. 

De officier eiste verder drie maanden cel voor het meest recente delict en vijftig dagen cel voor een andere straf die nog openstond. 

De rechter was milder. Hij vond het belangrijker dat de man snel met zijn behandeling begint. Hij kon zich vinden in de vijftig dagen celstraf, om de man toch iets van zijn daden te laten voelen.