Instellingen

Komst beukenhaag is Vlagtwedders doorn in het oog

Om het schoolplein in Vlagtwedde wordt mogelijk een beukenhaag geplaatst.
Om het schoolplein in Vlagtwedde wordt mogelijk een beukenhaag geplaatst. © Marten Nauta/RTV Noord

Verschillende omwonenden balen van de mogelijke komst van een beukenhaag rond de school in Vlagtwedde. Op het schoolplein in het dorp is al langere tijd sprake van lawaai- en drugsoverlast.

Momenteel weren twee camera's op het schoolplein de groepjes jongeren die voor de overlast zorgen. Die camera's staan in direct contact met de meldkamer van de politie. Maar die oplossing is tijdelijk.

Schoolplein

De definitieve oplossing bestaat uit een hek met daarbij een beukenhaag. Tot verdriet van sommige omwonenden. 'Straks kunnen we niet meer naar het schoolplein kijken als de kinderen daar aan het spelen zijn', zegt een ouder echtpaar. 'We vinden deze plek juist zo mooi omdat er daar veel gebeurt.'

Straks kunnen we niet meer naar het schoolplein kijken als de kinderen daar spelen
Omwonenden

Beukenbladeren

Ook de bladeren van de haag storen de omwonenden. 'Die waaien het hele najaar door. En dan hebben wij er werk van', zegt een andere bewoonster, die zichzelf de tuin nog niet iedere dag ziet aanvegen.

Duurt te lang

De oplossingen die de gemeente aandraagt duurt verschillende omwonenden te lang. Het drugsprobleem speelt volgens hen namelijk al jaren. 'De gemeente heeft er wel wat aan gedaan, maar het is allemaal veel te langdradig. Het gebeurt niet van vandaag op morgen.'

Hekwerk

Wat dan wel een oplossing is, die ervoor zorgt dat de omwonenden naar het plein kunnen blijven kijken en de drugsoverlast ook tot het verleden behoort? 'Gewoon een hekwerk', zegt de bewoonster. 'En dat dan afsluiten. Dan kunnen ze er niet meer bij komen.'

De haag komt er juist om de omheining zo min mogelijk storend te maken
Woordvoerder Westerwolde

Toelichting

Volgens de gemeente Westerwolde wordt de beukenhaag maar een meter hoog. 'De haag komt er juist om de omheining zo min mogelijk storend te maken', zegt een woordvoerder. De beukenhaag past volgens de gemeente ook bij de plannen om meer groen op het plein aan te brengen.

De gebruikers van de Multifunctionele Accommodatie, twee basisscholen en een kinderopvang, zullen nog een informatieavond organiseren waarop omwonenden een toelichting krijgen op de plannen.