Instellingen

Zoveel auto-inbraken en diefstallen waren er in Groningen

© SXC Stock Exchange/Fearthecat

Van de 553 auto-inbraken vorig jaar in de provincie Groningen, vonden er 396 in de stad Groningen plaats. Dat blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Independer.

Van de drie noordelijke provincies was de stad Groningen de plaats met de meeste auto-inbraken (396), dat is drie keer zoveel als in Leeuwarden (118).

Elke tien minuten een inbraak

In totaal werden er vorig jaar 55.000 inbraken in auto's geregistreerd door de politie. Dat betekent dat er iedere tien minuten een inbraak plaatsvond. Amsterdam spant de kroon; daar registreerde de politie 7576 inbraken.

In het dashboardkastje

Volgens Independer hebben auto-inbrekers duidelijke voorkeuren. De zaken die het vaakst uit auto's worden gestolen zijn ingebouwde navigatiesystemen, autoradio's, spullen uit het dashboardkastje en overige auto-onderdelen zoals airbags, velgen en koplampen.

137 auto's gestolen

Behalve inbraken in auto's, keek de site ook naar diefstallen van auto's.

In 2018 werden in de provincie 137 auto's gestolen. Dat is negen procent minder dan het jaar ervoor. In Drenthe en Friesland werden elk iets meer dan 90 auto's ontvreemd. In Noord-Holland en Zuid-Holland werden verreweg de meeste auto's gestolen: meer dan 2500 per provincie.