Zeven arrestaties in onderzoek naar witwassen en medicijnenhandel

De politie arresteerde zeven mensen
De politie arresteerde zeven mensen © Jos Schuurman/FPS
De politie heeft in december zeven mensen aangehouden, die verdacht worden van witwassen, oplichting en illegale medicijnenhandel. Drie verdachten zitten nog vast.
In Winschoten, Eelderwolde en Roden werden huiszoekingen gedaan, net als bij een bedrijfspand in Amsterdam.

Wie zijn de verdachten?

Verdachten werden op 11 december gearresteerd, een dag later nog drie. De arrestanten zijn een 44-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, een 26-jarige vrouw uit Eelderwolde, een 38-jarige inwoner van Winschoten en een 61-jarige inwoner van Roden.
Drie anderen fungeerden als zogenaamde katvanger, die in ruil voor een geldbedrag hun rekening beschikbaar stelden: een 36-jarige inwoner uit Niekerk, een 66-jarige Leekster en een 29-jarige man uit Witmarsum.
De 44-jarige man, de 26-jarige vrouw en de 38-jarige man zitten nog vast. De andere vier zijn weer op vrije voeten. 'We sluiten meerdere aanhoudingen niet uit', zegt woordvoerder Nathalie Schubart van de politie.

In beslag genomen

Bij de invallen werden contant geld, administratie, computerapparatuur, auto's, medicijnen en schilderijen in beslag genomen. De afgelopen weken zijn meerdere afnemers van de medicijnen verhoord.

Luxe levensstijl

De politie kwam deze zaak op het spoor tijdens een ander onderzoek naar witwassen. Gaandeweg kwamen de zeven verdachten in beeld en stuitte de politie op de illegale medicijnenhandel. Via valse recepten kregen ze de medicijnen in handen. De geneesmiddelen werden via het dark web verhandeld.
Via een webshop boden ze grote partijen goederen aan, zoals melkpoeder en allerlei drankjes. Mensen die wilden bestellen kwamen op een valse site terecht, de goederen werden nooit geleverd. Het geld waren ze kwijt.
Het geld dat met de handel verdiend werd, werd volgens de politie gebruikt voor een luxe levensstijl. Het werd onder meer uitgegeven aan schilderijen, vakanties en auto's.
Deze dinsdag bracht de politie het nieuws naar buiten. Dat gebeurt nu pas, omdat eerst het vermogen van de verdachten getraceerd moest worden.