Dropper wil pakketjes van stadswinkels meteen bij je thuisbrengen

Jantine Doornbos van Fooddrop en Dropper
Jantine Doornbos van Fooddrop en Dropper © Erik Gietema
De pizzakoerier kan ook een bloemetje bezorgen, en de schoenenwinkel bezorgt zijn schoenen rechtstreeks bij je thuis - zonder tussenkomst van een magazijn of postbedrijf. Dat is het idee achter het Groningse Dropper.
Het bedrijf ontvangt vandaag een subsidie van 200.000 euro van provincie Groningen, dat verwacht dat Dropper goed is voor zeventien arbeidsplaatsen.

Koerier doet het allemaal

Dropper is een voortvloeisel uit Fooddrop, een kleine Groningse etensbezorgdienst die het in Stad opneemt tegen de grote spelers Thuisbezorgd en UberEats.
Eigenaresse Jantine Doornbos wil de software achter haar dienst nu inzetten om allerlei verkopers, bestellers en verschillende bedrijven onderling aan elkaar te verbinden. Zo kan één koerier in één rit een pakketje van een winkel uit de binnenstad bij je thuis bezorgen, bij je buren een pakket voor de kledingwinkel innemen en ondertussen een pakketje van het ene naar het andere bedrijf vervoeren - allemaal op lokale schaal, zonder tussenkomst van post. Met de financiering moeten de juiste algoritmes ervoor ontwikkeld worden.
Zo kunnen lokale ondernemers blijven concurreren met grote landelijke ketens, door bezorgtijden waar te maken
Provincie Groningen

'Stuk groener'

Provincie Groningen is enthousiast over de intenties, schrijft ze: 'Lokale ondernemers kunnen blijven concurreren met grote landelijke ketens, door kortere bezorgtijden waar te maken. De stadsdistributie wordt bovendien een stuk groener, omdat er veel minder bezorgbusjes en koeriers van verschillende bedrijven langs dezelfde adressen hoeven te rijden.'
En: 'Het idee kan daarnaast ook goed werken buiten de stad Groningen. Met deze Groningse innovatie kunnen vele andere steden worden bediend.'

Terugbetalen

Zodra het bedrijf winst gaat maken, moet Dropper het bedrag aan de provincie terugbetalen.