Instellingen

Stadjer weer veroordeeld: 'U staat hoog in de top-20 van veelplegers'

© Jos Schuurman/FPS

Een 51-jarige Groninger is voor diefstal door de politierechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van 51 dagen, waarvan dertig dagen voorwaardelijk.

Ook moet hij een werkstraf van zestig uur uitvoeren. De man nam in ruim twee weken tijd uit drie verschillende winkels in Groningen spullen mee.

Hoofdtelefoon en pannenset

Zo stal hij in januari bij de Action een hoofdtelefoon en een pannenset. Een paar dagen later jatte hij bij een slijterij drie flessen whisky, om begin februari bij een supermarkt drie deorollers mee te nemen.

De Stadjer nam de spullen mee om ze te kunnen verkopen. Hiermee verdiende hij dan iedere keer een paar tientjes. 'Ik krijg te weinig geld van de bewindvoerder om dingen voor mijzelf te kopen', legde hij uit in de Asser rechtbank.

Hoog op de veelplegerslijst

De man heeft een strafblad van 35 pagina's, wat volgens de politierechter neerkomt op zo'n zestig tot zeventig veroordelingen. 'Hiermee staat u op de veelplegerslijst. In de top-20 scoort u hoog', legde de rechter de man voor.

De Groninger heeft al twee keer de veelplegersstraf ISD uitgezeten, een tweejarige celstraf met behandeling. 'Als u zo doorgaat, komt die derde ISD in de buurt. Ik zou oppassen', gaf de rechter hem mee.

Proeftijd

Aan de voorwaardelijke gevangenisstraf zit een proeftijd van drie jaar gekoppeld. De rechter legde de man daarnaast onder meer ambulante begeleiding en een meldplicht op.

Ook wordt hij opgenomen in een instelling voor beschermd wonen. Daarnaast moet de Groninger één van de ondernemers ruim honderd euro betalen als schadevergoeding.