Instellingen

Heiploeg mag uitbreiden, maar moet denken om geluidsoverlast

Heiploeg mag gaan uitbreiden, maar moet de geluidshinder beperken
Heiploeg mag gaan uitbreiden, maar moet de geluidshinder beperken © Jos Schuurman/FPS

Garnalenverwerkingsbedrijf Heiploeg in Zoutkamp mag van de gemeente Het Hogeland uitbreiden. De raad heeft dinsdagavond het bestemmingsplan goedgekeurd, maar wel met een kanttekening: er mag geen geluidsoverlast zijn.

Door de groeiende doorvoer van ingevroren garnalen heeft het bedrijf momenteel te weinig capaciteit om alles in te kunnen vriezen. Voor de uitbreiding heeft is al 8,5 hectare grond aan de oostkant van het bedrijf gekocht.

Wijziging bestemmingsplan nodig

Voor de uitbreiding van de fabriek is een wijziging van het bestemmingsplan nodig. De raad vond dit goed, maar er moet wel om de bezwaren gedacht worden. Zo vrezen een aantal omwonenden geluidsoverlast.

Een aantal partijen drukte het college daarom op het hart om de geluidshinder goed in de gaten te blijven houden. 'Het bedrijf moet niet de opbrengsten, maar het woongenot van de inwoners voorop stellen', meent PvdA-raadslid Mädi Cleerdin.

Geluidsdempers op schoorstenen

Het college deelt deze mening en zegt dat het bedrijf in het verleden ook al veel heeft gedaan om geluidsoverlast te voorkomen. Heiploeg zal dat in de toekomst ook doen. 'Heiploeg heeft bijvoorbeeld geluidsdempers geplaatst op schoorstenen. En dat hebben ze meer gedaan dan strikt noodzakelijk', vertelt wethouder Eltjo Dijkhuis.

Volgens de wethouder zal er ook minder overlast door vrachtwagens zijn, omdat een deel van de productie op de uitbreidingslocatie gedaan kan worden. Ook blijft de gemeente samen met het bedrijf de situatie rondom het geluid in de gaten houden.

Zestig banen extra

Door de uitbreiding komen er circa zestig arbeidsplaatsen bij.