Instellingen

Tussen wal en schip: gestrande bootbewoner vraagt hulp

Jan Roke bij zijn woonboot
© Martijn Klungel/RTV Noord

Jan Roke krijgt naar eigen zeggen al zeven maanden geen uitkering meer. En nu moet zijn woonboot in het Reitdiep ook nog weg. Het water staat hem aan de lippen.

De boot van Roke ligt tegenover de ingang van Reitdiephaven. Hoe dat zo is gekomen? Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden, zegt hij. 'Ik was onderweg van Onderdendam naar Groningen, toen ik motorpech kreeg. De reparatie kost 400 euro. Dat kan ik niet betalen, omdat ik geen uitkering heb.'

De locatie van de boot van Jan Roke

Verkeersbord

De provincie wil Roke hoe dan ook weg hebben van zijn huidige ligplaats, omdat zijn boot een verkeersbord voor de scheepvaart blokkeert.

Iedereen doet zijn best buiten de lijntjes te kleuren, maar dat valt niet altijd mee
Provincie Groningen

Roke geeft zich niet zo maar gewonnen. 'Mijn boot is het enige dat ik heb.' Maar zonder geld kom je niet ver. Hij hoopt op een reddingsboei van de gemeente. Maar die geeft tot nu toe niet thuis, zegt hij. Daarom staat hij donderdag voor het stadhuis op de Grote Markt, met een protestbord.

Op kantoor

Dat heeft effect. Jan Roke wordt 'op kantoor' geroepen door burgemeester Peter den Oudsten. 'Naar omstandigheden heb ik er een goed gevoel bij. Ik hoop dat er een oplossing komt', zegt hij na afloop van het gesprek.

Achter de schermen is heus wel geprobeerd een oplossing te vinden. Maar bureaucratie is soms een taaie tegenstander. De provincie laat weten: 'Iedereen doet zijn best buiten de lijntjes te kleuren, maar dat valt niet altijd mee.'

Drie jaar

Roke is overigens voor de provincie geen onbekende. Drie jaar geleden, met zijn vorige boot, speelde dit ook al.

Eigenlijk moest zijn boot vrijdag weg zijn. Maar door op het laatste moment bezwaar te maken tegen dit dwangbevel, krijgt Roke van de provincie nog een week respijt.

Kip en ei

Rest de vraag: hoe krijgt Roke een uitkering? Dat is het bekende kip- en eiverhaal. Voor een woonadres heb je een uitkering nodig. En voor een uitkering heb je een woonadres nodig.

De gemeente laat via een woordvoerder weten dat ze naar de situatie van Jan Roke gaat kijken. Verder wil ze geen commentaar geven.