Instellingen

Wierumer wierde als laatste rustplaats: 'Er is plek voor 250 graven'

Petra van der Meer op de wierde van Wierum
Petra van der Meer op de wierde van Wierum © Wiebe Klijnstra/RTV Noord

Onze provincie krijgt dit najaar een tweede natuurbegraafplaats. Naast Reiderwolde in Blauwestad wordt ook de wierde van Wierum een laatste rustplaats middenin de natuur.

'Er is enorm veel behoefte aan natuurbegraven', zegt Petra van der Meer van het Groninger Landschap.' Dit is bij uitstek een geschikte plek voor een natuurbegraafplaats.'

Plattegrond

Op de wierde, naast de bestaande begraafplaats, is plek voor 250 graven. 'We zijn bezig met een website. Daar komt een plattegrond van de wierde op te staan', legt Van der Meer uit.

'Feitelijk kun je je gewenste plekje aanklikken en een graf huren. Het is een eeuwigdurend grafrecht dat je daarmee verkrijgt. Als je overlijdt, kom je op jouw plekje te liggen. Misschien kost het ietsje meer dan een regulier graf, omdat het een unieke plek is waar je komt te liggen.'

Regels

De natuurbegraafplaats kent een aantal regels. Zo moet een kist duurzaam zijn en mogen er geen kruisen of andere grafbedekkingen op het graf. Via gps kan het graf van een overledene altijd worden getraceerd.