Toekomst Kernfysisch Versneller Instituut ongewis: besluit over sluiting uitgesteld

© RTV Noord
De universiteitsraad heeft donderdag de stemming over de geplande sluiting van het Kernfysisch Versneller Instituut – Center for Advanced Radiation Technology (KVI-CART) uitgesteld.
Het instituut, dat nucleair onderzoek doet met een reusachtige deeltjesversneller, heeft financiële problemen. Volgens het bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen is er weinig behoefte aan dit type onderzoek, waardoor de deeltjesversneller te veel stilstaat.

Gedwongen ontslagen

De sluiting van het instituut is formeel een reorganisatie, waarover de universiteitsraad advies moet geven. Gedwongen ontslagen zijn bij de sluiting niet uitgesloten en dat vindt de personeelsfractie onverteerbaar.
Het KVI zou volgens eerdere afspraken nog enkele jaren krijgen om een beter financieel plaatje te realiseren. 'We kunnen nu niet positief adviseren over een reorganisatiemelding met een ontslagdreiging erin,' aldus fractievoorzitter Bart Beijer.

Consequenties mogelijk groter

Het wachten is verder nog op een onderzoek van het UMCG. Het ziekenhuis overweegt de deeltjesversneller voor onderzoek te gebruiken. Mocht dit niet doorgaan dan zijn de negatieve personeel consequenties mogelijk nog groter, denkt de personeelsfractie.
Bij het instituut werken drie onderzoeksgroepen met in totaal 49 medewerkers.
De universiteitsraad praat in maart verder over de toekomst van het Kernfysisch Versneller Intituut. Dan zouden de eventuele plannen van het UMCG ook duidelijk moeten zijn.