Instellingen

Rechtbank doet uitspraak in geruchtmakende zedenzaak rond 13-jarig meisje

De zaak draait om misbruik van een 13-jarige meisje
De zaak draait om misbruik van een 13-jarige meisje © Charlotte Kinzie/Flickr (Creative Commons)

Zes mannen uit Groningen en Drenthe horen vandaag (vrijdag) of zij worden bestraft in de geruchtmakende Winschoter zedenzaak.

Eind januari stonden zeven verdachten in deze zaak terecht voor het seksueel misbruiken van een 13-jarig meisje dat hen werd aangeboden door haar oom. Een van de verdachten, afkomstig uit Winschoten, pleegde direct na zijn strafzaak zelfmoord. 

Tussen de 10 en 42 maanden

Het Openbaar Ministerie eiste tussen de tien en 42 maanden cel tegen deze mannen. Daarnaast vond de officier van justitie dat er in totaal 80.000 euro aan schade aan het slachtoffer moet worden betaald. 

De oom van het meisje, de 46-jarige Michel M. uit Winschoten, bood het kind aan op sekssites. Het meisje moest de wrede seks die ze had met haar 'klanten' filmen. Dit stopte toen het slachtoffer eind 2017 zelf naar de politie stapte. 

Acht jaar en tbs

M. werd vorig jaar veroordeeld tot acht jaar cel en tbs met dwangverpleging. Hij ging in hoger beroep.

Een deel van de zeven verdachten die op 24 en 25 januari terecht stond, zei niet te weten dat het meisje minderjarig was. Anderen ontkenden het misbruik.

Volgens de officier van justitie is er voldoende bewijsmateriaal, namelijk de filmbeelden die door het meisje zelf zijn gemaakt en chat-gesprekken tussen haar en haar 'klanten'.