Campagne voor Statenverkiezingen afgetrapt met Gronings sportdebat

© Mario Miskovic RTV Noord
Welke taak heeft de provincie als het gaat om breedtesport en topsport in Groningen? Die vraag stond centraal tijdens het Gronings sportdebat.
Vrijwel alle politieke partijen zien in de sport een rol voor de provincie weggelegd, ondanks het feit dat sport maar beperkt voorkomt in de verkiezingsprogramma's.

Een bijdrage leveren

De provincie kan volgens een meerderheid van de partijen een bijdrage leveren voor het verduurzamen van accomodaties, het verbeteren van de gezondheid van de jeugd en het faciliteren van talentontwikkeling.
'Zonder breedtesport, geen topsport', zegt PvdA-lijsttrekker Tjeerd van Dekken. Magda Boven van D66 is het met hem eens. 'Met sport en bewegen kun je heel veel bijdragen aan het tegengaan van eenzaamheid, leefbaarheidsproblemen en gezondheidsproblemen. Dat kunnen gemeenten niet alleen.'

Half miljoen euro

Momenteel geeft de provincie jaarlijks zo'n half miljoen euro uit aan sportbeleid. Voor het meerendeel van de partijen is dat niet genoeg, maar er is ook een partij die het anders ziet.

'Sport is geen provinciale taak'

De VVD vindt dat er helemaal geen taak is weggelegd voor de provincie als het gaat om sportbeleid. 'Dat kunnen de gemeenten prima zelf', zegt kandidaat-Statenlid Madà Miessen. 'Sport is geen provinciale taak.'
Ook als het gaat om een gezondere levensstijl van de jeugd, zegt Miessen dat het zijn verantwoordelijkheid is als ouder dat zijn kinderen niet achter de PlayStation zitten. 'Dat is niet een taak van de provincie.'

Winnaar

Magda Boven van D66 is door de aanwezigen gekozen tot winnaar van het sportdebat. Wat deze winst waard is, gaat op 20 maart blijken. Forum voor Democratie en DENK deden als enigen niet mee aan het debat.