Instellingen

Turbulente Tijden #3: 'Mensen worden extreem gemaakt, doordat ze genegeerd worden'

Egbert Minnema onderzoekt hoe woede tegen windmolens nou kan ontstaan
Egbert Minnema onderzoekt hoe woede tegen windmolens nou kan ontstaan © RTV Noord

Frustratie en woede. Als je het in Groningen over windmolens hebt, dan kun je er bijna niet omheen. In de derde aflevering van Turbulente Tijden zoekt Egbert Minnema uit hoe deze woede kon worden gevoed.

We kennen immers allemaal de verhalen van protesten, actiegroepen en zelfs van extremisme, zoals asbest dat werd gedumpt op station Delfzijl of de hakenkruizen langs de N33. 

Psychiater Esther van Fenema zegt over de woede: 'Wat je observeert, is een reactie die voortkomt uit machteloosheid, controleverlies, het niet gezien en gehoord worden en het gebrek aan autonomie.' In deze derde aflevering hoor je hoe Van Fenema dit met een prikkelend voorbeeld uitlegt.

Verder hoor je onder meer Lies Zondag, bestuurslid bij Tegenwind N33, Rob Rietveld, directeur van de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines en gedeputeerde Nienke Homan. Stuk voor stuk reflecteren ze, ieder op eigen wijze, op de boosheid rond windparken in Groningen en Drenthe.

Als je aflevering 1 en 2 eerst luistert, begrijp je de verhaallijn van aflevering 3 beter. Turbulente Tijden is onder meer te luisteren via Apple Podcast, Google Podcast, Spotify en Soundcloud.

Podcasts bij RTV Noord, hoe te beluisteren?

Hoe kan het nou dat mensen zó ver kunnen gaan in het uiten van hun woede tegen windparken? Deze vraag triggerde Egbert Minnema. Voor RTV Noord maakte hij daarom een vijfdelige podcastserie Turbulente Tijden. In deze serie word je meegenomen in de wereld van de windmolens.

Turbulente Tijden is een podcast: een radioprogramma dat te beluisteren is via internet. Turbulente Tijden is makkelijk te beluisteren op elke smartphone of tablet, via een speciale podcast-app, bijvoorbeeld Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts en Soundcloud.

Je kunt dan op ieder moment van de dag en waar je ook bent één of meerdere afleveringen beluisteren. Dan blijf je direct op de hoogte van nieuwe afleveringen. Ook kun je de afleveringen downloaden, zodat je ze daarna zonder internetverbinding kunt beluisteren.

Heb je een Android-telefoon? Download de Google Podcast-app, zoek op Turbulente Tijden en klik op abonneren. Heb je een Apple-telefoon? Ga dan naar iTunes, zoek de podcast en klik op abonneren. Ook kun je Turbulente Tijden beluisteren via Spotify (klik hier), of via SoundCloud. Klik hiervoor op deze link, of download de Soundcloud-app op je tablet of smartphone.

Naast Turbulente Tijden heeft RTV Noord ook de sportpodcast De Koffiecorner (iTunes & Spotify) en de Noordzaken-podcast (iTunes & Spotify), waarop je je kunt abonneren. 
Uiteraard kun je ook altijd naar www.rtvnoord.nl/podcast gaan om onze podcasts te beluisteren.