Celstraffen tot 3,5 jaar in misbruikzaak 13-jarig meisje

Een paar verdachten met hun advocaten
Een paar verdachten met hun advocaten © Petra Urban
Zes mannen uit Groningen en Drenthe zijn veroordeeld tot celstraffen, omdat ze seks hadden met een minderjarig meisje. Het misbruik begon toen het meisje 13 was.
Een 25-jarige Winschoter kreeg de langste celstraf: 3,5 jaar (42 maanden). De man had meer dan tien keer seks met het meisje. Dat rekent de rechter hem zwaar aan. Een man van 28 werd veroordeeld tot 30 maanden cel. De rechter noemde het misbruik 'gewelddadig en extreem'.
Een 41-jarige man uit Drouwen, een 26-jarige man en een 38-jarige man kregen allen zeven maanden cel. Een 29-jarige Stadjer werd veroordeeld tot zes maanden cel.
In totaal moeten de mannen samen 20.500 euro schadevergoeding aan het slachtoffer betalen.

Aangeboden door haar oom

De zes hadden van 2015 tot begin 2017 seks met het meisje dat door haar eigen oom was aangeboden. De oom werd hiervoor vorig jaar veroordeeld tot acht jaar cel en tbs met dwangverpleging. Hij ging in hoger beroep.
Het meisje moest van haar oom de - vaak gewelddadige - seks filmen. Dit gebeurde op verschillende locaties bij Winschoten en Beerta. Dit stopte toen het meisje eind 2017 naar de politie stapte.

Eis

Het Openbaar Ministerie had tussen de tien en 42 maanden cel geëist tegen de mannen en om een schadevergoeding van in totaal 80.000 euro gevraagd.
Eind januari stonden er zeven verdachten in deze zaak terecht. Een van hen, afkomstig uit Winschoten, pleegde direct na zijn strafzaak zelfmoord. 
Een deel van de verdachten zei niet te weten dat het meisje minderjarig was. Anderen ontkenden het misbruik.