Instellingen

Waddeneilanden krijgen geen schadevergoeding van MSC Zoe

Het schip waar zeker 345 containers vanaf vielen bij de Waddenzee
Het schip waar zeker 345 containers vanaf vielen bij de Waddenzee © Kustwacht

De verzekeraar van het containerramp-schip MSC Zoe is niet bereid om de eerste opruimkosten van de Waddeneilanden te betalen. Het schip verloor zeker 345 containers, maar wil niet betalen voor de schade.

Kort na het verliezen van de containers boven de Waddeneilanden zei de rederij van het schip bereid te zijn alle opruimkosten te vergoeden. Maar een eerste declaratie van de gemeente Ameland van 36.000 euro is afgewezen.

'Botte afwijzing'

'Zonder toelichting', zegt burgemeester Gerard van Klaveren tegen de NOS. 'We hebben een gespecificeerde nota ingediend, maar kregen een botte afwijzing terug. Er werd zelfs geen enkele vraag gesteld. Dit is wel heel bijzonder.'

De burgemeester is ontstemd. Ook omdat declaraties van bedrijven die zijn ingehuurd om personeel en machines te leveren bij de opruimacties wel zijn goedgekeurd. 'En we maken nog steeds kosten. Zo staan er nog altijd afvalcontainers op het strand.'

Er werd zelfs geen enkele vraag gesteld. Dit is wel heel bijzonder.
Gerard van Klaveren - burgemeester Ameland

Schiermonnikoog

Volgens de Leeuwarder Courant kreeg in ieder geval ook Schiermonnikoog vooralsnog nul op het rekest bij BMT, de Britse verzekeraar van rederij MSC.

De MSC Zoe verloor de zeker 345 containers tijdens zwaar weer in de nacht van 1 op 2 januari, waarvan zeker twee met giftige stoffen. Dat gebeurde toen het bovenlangs de Waddeneilanden voer op weg naar de Duitse stad Bremerhaven.

De verzekeraar wil geen reactie geven aan RTV Noord.