Waarom zet de Sportraad Assen buitenspel in Formule 1-strijd?

Zal Max Verstappen ooit op het TT Circuit racen?
Zal Max Verstappen ooit op het TT Circuit racen? © ANP
Commotie in de racewereld maandag: de Nederlandse Sportraad beweert dat alleen Zandvoort nog kans maakt op de Formule 1. Als dat circuit de organisatie niet rond krijgt, gaat een grand prix aan Nederland voorbij.
Uit correspondentie tussen de organisatie in Assen en het Formula One Management (FOM), die over de toewijzing gaat, blijkt echter dat ook het Noorden nog kans maakt op een Formule 1-race.
Onder meer RTV Drenthe zag het bewijs daarvoor in. Maar waarom roept de Sportraad dan wat anders?

Exclusiviteit

Jos Vaessen, de kartrekker in Assen, snapt het enerzijds wel. 'De FOM moet Zandvoort steunen tot die exclusiviteitsperiode voorbij is.' Zandvoort heeft tot 31 maart de tijd om alles rond te krijgen.
Mocht dat niet lukken, dan ontstaat er een nieuwe situatie en is Assen volgens Vaessen dus aan de beurt. 'De FOM heeft duidelijk gezegd: in 2020 wordt er in Nederland een Formule 1-race gereden.'
De Nederlandse Sportraad (NLsportraad) is een onafhankelijk adviesorgaan, dat zich richt op het vergroten van het rendement van sportevenementen.
Voorzitter van de NLsportraad is Michael van Praag. De andere leden zijn Ahmed Aboutaleb, Pieter van den Hoogenband, Esther Vergeer, Duncan Stutterheim, Jaap de Groot, Merel van Vroonhoven, Leanne van den Hoek en Erik Scherder.

Concurrentie

De Nederlandse Sportraad heeft de overheid in een open brief gevraagd de komst van de Formule 1 naar Zandvoort te ondersteunen. Het circuit heeft namelijk de financiën nog niet rond.
Zandvoort zou in een gesprek met de Sportraad hebben aangegeven dat sponsoren zich terughoudend opstellen 'door de aanhoudende mediaberichten over de (vermeende) concurrentie tussen Zandvoort en Assen'.
Mijn eerste conclusie is dat Assen de schuld lijkt te krijgen omdat ze in Zandvoort de financiën nog niet op orde hebben
Jos Vaessen

Schuld

Die constatering verbaast Vaessen. 'Mijn eerste conclusie is dat Assen de schuld lijkt te krijgen omdat ze in Zandvoort de financiën nog niet op orde hebben.'
Volgens Vaessen is de open brief van Sportraad opmerkelijk. 'Ze verwijten ons dat wij zoveel de publiciteit zoeken. Maar wij proberen die publiciteit juist te vermijden', zegt hij. 'Het is Jan Lammers (van circuit Zandvoort, red.) die juist vaak tekeerging in de media.'

Reservebank

Vaessen blijft er verder rustig onder. Volgens hem is er namelijk nog altijd niets veranderd en staat Assen nog altijd stand-by als het gaat om een Formule 1 in Nederland.
'Wij hebben zwart op wit staan dat wij de Formule 1 mogen organiseren als het Zandvoort niet lukt', zegt hij stellig. 'Wij hebben geaccepteerd dat Zandvoort de voorkeur krijgt. Wij zitten op de reservebank.'