Aardbevingsgemeenten krijgen elk 15 miljoen uit Nationaal Programma Groningen

Burgemeester Den Oudsten en gedeputeerde Gräper presenteren de plannen
Burgemeester Den Oudsten en gedeputeerde Gräper presenteren de plannen © Sven Jach/RTV Noord
Alle aardbevingsgemeenten in onze provincie krijgen vijftien miljoen euro uit het Nationaal Programma Groningen.
Dat is de zak met ruim één miljard euro die de regio heeft gekregen ter compensatie voor alle aardgasellende. De vijftien miljoen euro kan onder meer besteed worden aan dorpsvernieuwing.
De vijftien miljoen euro is een eerste uitkering uit het NPG dat is bedoeld voor plannen die al klaarliggen en meteen uitgevoerd kunnen worden. De komende jaren wordt de rest van het geld verdeeld. 

Moet slagen

De vraag is wat de inwoners van het aardbevingsgebied gaan merken van de zak met geld. 'Als je in een gebied woont dat met dit geld wordt opgeknapt, dan heb je er zeker wat aan. En als het zorgsysteem en de nabijheid van zorg beter wordt, heb je daar ook wat aan', zegt burgemeester Peter den Oudsten van de gemeente Groningen. 
Het is de bedoeling dat de projecten zo snel als mogelijk van start gaan. 'Dit moet slagen', zegt Den Oudsten. 'Als de bewoners over een paar jaar nog niets hebben gemerkt van het Nationaal Programma, dan hebben wij gefaald.'
Alle kosten die direct te maken hebben met de versterking, blijven volgens Den Oudsten buiten dit Nationaal Programma. 'Dus ook als het wordt uitgegeven aan de omgeving van te versterken woningen.' 

Ook provincie krijgt geld

De provincie krijgt eveneens vijftien miljoen euro. Dat bedrag kan het besteden aan thema's als duurzaamheid, zorg en erfgoed.
Er wordt een bestuur gevormd met onder meer vertegenwoordigers van gemeenten, twee gedeputeerden en twee ministers. Commissaris van de Koning René Paas is tot 2020 de tijdelijke voorzitter van dat bestuur.

Voorwaarde: de versterking op gang

Het programma gaat pas van start als duidelijk is hoe het verder gaat met de versterkingsoperatie in onze provincie en als er garanties voor meerdere jaren zijn afgegeven. Op 11 maart zit de regio opnieuw met minister Wiebes om tafel om daarover te praten.
Dit bericht is aangevuld met citaten van burgemeester Peter den Oudsten.